Csaknem félmillió palesztin megélhetése szűnt meg a háború miatt

Több nemzetközi szervezet is hatalmas kockázatokra figyelmeztetett az amúgy is gyenge lábakon álló palesztin gazdaságban.

2023. 12. 03. 16:28
MADBÚLI, Musztafa Kemal
Kairó, 2023. november 22. Önkéntesek élelmiszersegélyt csomagolnak a Gázai övezetben élõ palesztinok számára az Egyiptomi Élelmiszerbank elnevezésû jótékonysági szervezet kairói konyháján 2023. november 22-én. Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök november 21-i nyilatkozata szerint Egyiptom eddig 11 200 tonna humanitárius segélyt juttatott a palesztinoknak. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian brit lap arról ír, hogy a háború kitörése óta palesztinok százezrei veszítették el állásukat, vagy fagyasztották be a fizetésüket, miután az izraeli hatóságok visszavonták a munkavállalási engedélyeiket. Mindezek mellett a hatóságok rendkívül szigorú korlátozásokat vezettek be az átkelésre.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint hozzávetőleg 182 ezer Izraelben dolgozó gázai lakos munkaviszonyát szüntették meg, miközben Ciszjordániában mintegy 208 ezer állás szűnt meg az adatok szerint.

A szervezet szerint további 160 ezer ciszjordániai munkavállaló veszítette el vagy érzi veszélyben állását. Az ENSZ szerint a háború jelentősen megterheli a palesztin területek kimerült gazdaságát, jelentős pénzügyi és banki kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A háború ellenére Izrael nyolcezer ciszjordániai munkás számára adott ki ideiglenes engedélyt az átkelésre, mivel az építőipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor nagymértékben függ a munkásoktól.

Különböző szemtanúk beszámolója szerint gyakran nyomkövető karkötőt viselnek, amikor átkelnek az ellenőrző pontokon, amelyeket mindennap át is adnak a hatóságoknak, amikor elhagyják Izraelt

– írja a brit lap.

A Ciszjordánián belüli mozgás korlátozás az ILO szerint körülbelül 67 ezer munkavállalót érint. Az ellenőrző pontok megnövekedett száma Ciszjordániában egyre nagyobb kihívás elé állítja az egyének és az áruk mozgását, ami nagy kockázatot jelent a gazdaságra nézve.

Mindeközben Izraelben háború kitörése óta a megüresedett állások száma mintegy 18 százalékkal csökkent. Az adatok tükrében elmondható, hogy tömegesen hívták be a munkásokat tartalékos szolgálatra.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal  jelentése szerint az új állások száma 18 százalékkal, 93 352-re csökkent november első hetében a szeptemberi 114 274-ről. Ez a szám 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintet jelenti. A jelentéshez adatokat a vállalkozásoktól és cégektől gyűjtötték össze október közepe – a háború második hete – és november 7. között – közölte a statisztikai hivatal, írja a The Times of Israel.

Összehasonlításképpen Ukrajnában a háború kezdete óta az állami statisztikai szolgálat nem közöl munkanélküliségi adatokat. A kutatóintézetek szerint 2023 novemberében a munkanélküliségi ráta Ukrajnában húszszázalékos volt. A munkanélküliség már a harmadik egymást követő hónapban emelkedik. 

A megkérdezettek azon aránya, akiknek élelmiszeren kell spórolniuk, 17,7 százalék volt 2023 novemberében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a több millió menekült és az állami közlés hiánya miatt nem lehet pontos adatokat megismerni az ország valós állapotával kapcsolatban.

Borítókép: Önkéntesek élelmiszersegélyt csomagolnak a Gázai övezetben élő palesztinoknak az Egyiptomi Élelmiszerbank elnevezésű jótékonysági szervezet kairói konyháján 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.