Dzsihadistákat tartóztattak le a spanyol–marokkói határvidéken

Európát behálózzák a terrorsejtek, akik az izraeli–palesztin konfliktus árnyékában várják a szélsőséges iszlamista vezetők parancsait.

Forrás: V4NA2023. 12. 19. 17:23
null
MOROCCO-SPAIN-EUROPE-MIGRANTS Fotó: FADEL SENNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc embert tartóztattak le Melillában, egy másikat pedig a marokkói Nador városában a spanyol és a marokkói rendőrség közös akciójában kedden a határkerítés mindkét oldalán – közölte a marokkói Területfelügyeleti Főigazgatóság (DGSN), amelyet az El Debate spanyol hírportál szemlézett.

A marokkói rendőrség szerint a letartóztatottak szélsőséges ideológiát vallanak, és részt vettek mások toborzásában egy esetleges terrortámadáshoz.

A spanyol hatóság által elfogottak között van egy olyan férfi, akit Spanyolországban terrorista bűncselekmények miatt tartóztattak le korábban, és akiről kiderült, hogy az afrikai Száhel-övezetben működő terrorszervezetekhez tartozott

hívta fel rá a figyelmet a V4NA hírügynökség. 

Ez a közös biztonsági művelet a marokkói biztonsági szolgálatok és spanyol kollégáik közötti folyamatos és kiváló biztonsági koordináció része, amely ismét megerősíti a két ország közötti biztonsági partnerség fontosságát

– áll a marokkói hatóságok közleményében. A spanyol és a marokkói fél is arról számolt be, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október eleji Izrael elleni támadása után kifejezetten aktívak lettek a terroristákat tobrozó csoportok. Nem csoda tehát, hogy Európában egyre több országban emelték a terrorkészültségi szintet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Hollandiában például 2019 óta először kellett emelni a készültséget, a hatóságok négyesre, vagyis „jelentősre” emelték az ország fenyegetettségi szintjét az ötfokozatú skálán. A Korán-égetések és a sorozatos fenyegetések miatt Svédországban is emelték a készültséget, de az Egyesült Királyságban és Franciaországban is fokozott figyelemmel kísérik a hatóságok az esetleges fenyegetéseket, míg Németországban kifejezetten a karácsonyi vásárokhoz vezényelnek több katonát és rendőrt.

Borítókép: Migránsok összecsapnak a marokkói rohamrendőrökkel Fnideq északi városában, a Marokkó és Spanyolország észak-afrikai enklávéja, Ceuta határának közelében 2021. május 19-én (Fotó: AFP/Fadel Senna)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.