EU-csúcs: Több európai vezető is „fürdőzött” az Orbán Viktort körülvevő érdeklődésben

Egyesek szerint akár karácsonyig is eltarthat az ülés, ha nem egyeznek meg Ukrajna támogatásáról.

2023. 12. 14. 12:01
ORBÁN Viktor
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az lenni szokott az uniós csúcsok idején, az ülésre érkező kormány- és államfők megtették úgynevezett doorstep, azaz belépő nyilatkozataikat. 

A „hangerő” alapján Orbán Viktor magyar kormányfő váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, az újságírók a paraván mögül nem győzték túlkiabálni egymást. 

Az újságírók érdeklődésén túl azonban sok európai vezető is a magyar miniszterelnökkel foglalkozott nyilatkozatában, annak tudatában, hogy Orbán Viktor megkerülhetetlen. 

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, hogy „nem optimista” Ukrajna tagjelöltségével kapcsolatban. Az Ukrajnának nyújtott támogatásokról szólva rámutatott, hogy megvan az esélye, hogy még a karácsonyt is Brüsszelben töltsék a vezetők, ugyanakkor B tervről is beszámolt: 

ha Magyarország kitart, akkor a fennmaradó 26 tagállam más lehetőségeket fog megvizsgálni.

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya júliusban esett szét, a latolgatások alapján már a NATO-főtitkári posztját fontolgatja, így már óvatosan fogalmazott.

 

Magyarország álláspontját „kiindulási helyzetként” címkézte.

Később hozzátette, hogy „nem az a kérdés, hogy mit tudunk valakinek felajánlani, hanem az, hogy mit tudunk közösen tenni azért, hogy egy biztonságos Európa érdekében megállapodás szülessen”.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.