Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna

Egyre közelebb a vereség. Már a hadsereg is elismerte, hogy hatalmas a probléma, nincs utánpótlás.

2023. 12. 09. 10:31
ZELENSZKIJ, Volodimir; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Kupjanszk, 2023. december 1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erõk parancsnoka (j) és Roman Masovec, az ukrán elnöki hivatal helyettese térképet tanulmányoz egy bunkerben, a frontvonal közelében, a Harkivi területen levõ Kupjanszkban 2023. november 30-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki tanácsadója, Mihail Podoljak elismerte, hogy Ukrajnában nehéz lesz a mozgósítás – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Egyes változásokat is bejelentett a sikeresebb mozgósítás érdekében, amivel gyakorlatilag elismerte az ukrán vezetés, hogy már nincs élőerő az országban.  Leszögezte, hogy Kijev már új programot készít a mozgósítás kiemelésére, amely magában foglalja a toborzás új megközelítését.

Ukrajnában 2022 februárja óta hadiállapot és általános mozgósítási rendelet van érvényben. A 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. A katonai szolgálat alóli kibújás büntetőjogi felelősséggel vonható, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az idézés különböző helyeken kézbesíthető. Sok videó jelent meg arról, hogyan teszik ezt az utcákon, benzinkutaknál és kávézókban, a férfiakat erőszakkal viszik a katonai nyilvántartásba és besorozó irodákba. 

A katonai nyilvántartó és sorozási hivatal képviselőjének nem kell átadnia az idézést, ezt megtehetik a sorkatonai munkavégzés helye szerinti vállalkozás vezetői, a lakáshivatal vezetői, a házbizottság képviselői és más tisztségviselők is. A Ria Novosztyinak számos forrás arról számolt be, hogy Ukrajna különböző városaiban minden férfit válogatás nélkül mozgósítási pontokra visznek. 

Különböző források  azt is elmondták, hogy röviddel a sorozás után a frontvonalban találták magukat anélkül, hogy kiképzésen vettek volna részt.

Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában, a jelenség akkora méreteket ölt, hogy már a lakosság sem hagyja szó nélkül. A mozgósító tisztek még a tömegközlekedési eszközökön is utolérik az ukrán férfiakat. Rendszerint megállítják a buszokat és az azon ülő férfiakat megpróbálják magukkal hurcolni. Mindez sokszor szintén verekedéssel végződik.

 

Korábban egy vizsgálat feltárta, hogy egyre nagyobb a korrupció az ukrán sorozóközpontokban. Egy odesszai állomáson például egy magas rangú tiszt tízezer dollárért cserébe bárkit alkalmatlannak nyilvánított a katonai szolgálatra. Ezzel az igazolással a férfiaknak lehetőségük volt elhagyni az országot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka (j) és Roman Masovec, az ukrán elnöki hivatal helyettese térképet tanulmányoz egy bunkerben, a frontvonal közelében, a Harkivi területen levõ Kupjanszkban 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.