Mennyibe kerül az embereknek a baloldali hiúság?

Nyugat-Európában a kormányok arcátlan összegeket költenek arra, hogy jól nézzenek ki a nyilvánosság előtt. A fodrászok és sminkesek költségeit azonban az adófizetők zsebéből fedezik. Mindeközben sok helyen még mindig nyögik az átlagemberek az infláció és a szankciók okozta súlyos károkat, máshol pedig a kormány akarja megsarcolni az egyszerű, dolgozó embereket.

Forrás: V4NA2024. 01. 27. 11:04
SÁNCHEZ, Pedro
Davos, 2024. január 17. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felszólal a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 17-én. Az idei tanácskozást január 15. és 19. között rendezik a svájci városban. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokban kell tartani, hogyan adja el magát a kormányfő

Pedro Sánchez spanyol baloldali miniszterelnök olyan ember, aki szeret vigyázni az imázsára – még akkor is, ha a nép már eldöntötte, hogy nem őt szeretnék a kormány élén látni. A Moncloa-palota, vagyis a miniszterelnöki rezidencia fodrász- és sminkes személyzetének megjelenésenként 135 eurót fizetnek, ha az adott találkozóra Madrid területén kerül sor, és 160 eurót, ha más településen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

2022-ben például a szerződés szerint 30 346 eurót költöttek csak arra, hogy jó színben tüntessék fel a baloldali miniszterelnököt, azonban mivel a tervezettnél jóval több találkozóra és eseményre került sor, így minden bizonnyal ennél is magasabb volt a végösszeg. 

 

SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez megjelenésére gondosan ügyelnek (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Hogy pontosan mit, mikor és hogyan dolgoznak a sminkesek és fodrászok, arról külön titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, a jelek szerint Pedro Sánchez nem szeretné a nyilvánosság elé tárni, hogyan adja el magát a nyilvánosságnak.

Megjegyzendő, hogy ezeket az árakat 2022. március 3-án tették nyilvánossá, és a szerződés egy évre szól, opcionálisan plusz egy éves meghosszabbítással. Idén valószínűleg új árakat szabnak majd, ami minden bizonnyal sokkal magasabb lesz, mivel az elmúlt két évben óriási infláció söpört végig a világon.

A hivatalos leírásban az is szerepel, hogy Pedro Sáncheznek két szakemberre van szüksége, vagyis nem egy, hanem rögtön két embert is magával visz a baloldali kormányfő, akit Spanyolország-szerte hazaárulónak neveznek.

 

SÁNCHEZ, Pedro
A baloldali miniszterelnöknek a parlamenti üléseken is kiválóan kell kinéznie (Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya)

Folyamatosan a miniszterelnök rendelkezésére kellett állnom és megvárnom, amíg az esemény véget ér, hogy eltávolíthassam a sminkjét

– mondta az egyik mesterfodrász, akit Pedro Sánchez korábban mindenhova magával vitt. A szerződés szerint minden esetben rendelkezésre kell állnia a személyzetnek, amikor a kommunikációért felelős államtitkár ezt szükségesnek látja, és a szerződés később tér ki arra, hogy a kormány más tagjait is kísérgetni és sminkelni kell adott esetben.

A német hiúság nem ismer határokat

A német szövetségi kormány még Pedro Sáncheznél is jobban tudja, hogyan kell igazán rázni a rongyot válság idején, erről már a V4NA is beszámolt korábban.

A legdrágább minisztert a Zöldek delegálják Annalena Baerbock külügyminiszter személyében. Sajtóértesülések szerint Baerbock sminkesének 2022-ben tekintélyes 136 500 eurót kellett fizetni. Az összeg 7500 euró átalánydíjból, valamint áfából és járulékos költségekből tevődött össze. Ehhez hozzácsapódnak a ruhák költségei is.

A smink és a megjelenés nem csak a nők ügye a német kormányban, és Robert Habeck, a szintén zöldpárti gazdasági miniszter sem kerül sokkal kevesebb pénzbe az adófizetőknek, tavaly 83 ezer eurót költött a fotósokra és több mint 10 ezer eurót fizetett a sminkeseinek.

Az SPD és az FDP, a másik két kormánykoalíciós párt megmutatta, hogy lehet ezt gazdaságosabban is csinálni… Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár tavaly 40 ezer eurót fizetett a külsejéért és félmillió eurót a profi képekért. Christian Lindner liberális pénzügyminiszter pedig alig több mint 600 ezer eurót költött megjelenésre.

Németországban rengeteg munkahely került veszélybe, a mindennapi árucikkek pedig az egekbe szöktek, de a rezsit se olyan könnyű kigazdálkodni az átlagembernek. Ennek ellenére a kormánykoalíció tényleg nem fogta vissza magát a pénzszórást illetően.

Ahogy egyre többet költenek feleslegesebbnél feleslegesebb dolgokra, úgy növekszik az emberek dühe, akiknek a zsebéből nyúlják le a luxusra a pénzt. A gazdák hetek óta tüntetnek, mert a szövetségi kormány a legújabb költségvetésében durván megsarcolná őket, a vasutasok pedig évek óta követelnek megfelelő béreket. Az egészségügyi dolgozók is évente többször sztrájkolnak a munkakörülmények javításáért.

 

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellárnak meg kell ennie, amit a kormányával főzött (Fotó: Clemens Bilan)

A koalíciós megállapodásokhoz tartozhatott többek között az is, hogy minden fontos embernek van legalább 4-5 fontos embere, akiknek szintén legalább ennyi bizalmasa van, erre utal legalábbis az, hogy a szövetségi minisztériumokban ma már csaknem 60 százalékkal több köztisztviselő dolgozik, mint az előző, Merkel-kormányok idején, ami nyilvánvalóan ennyivel több kiadást is jelent.

Rengeteg olyan pozíciót hoztak létre, amelyekben eddig nem akadt különösebb feladat.

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek párthoz.

Nemrégiben például kiszivárgott, hogy korábban évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a szövetségi külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.