Németország a magyar javaslat mellé állhat

A Bloomberg információi szerint Németország beleegyezne az Ukrajnának szánt segélycsomag évenkénti felülvizsgálatába, ám a tagállamok többsége elutasítja a magyar álláspontot.

Forrás: Mandiner2024. 01. 22. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború második évfordulójáig, azaz február 24-ig alkotná meg az újabb Oroszország elleni szankciócsomagot az Európai Unió – írja a Bloomberg cikke alapján a Mandiner.

A lap megjegyzi, hogy emellett az ukránok katonai támogatását szolgáló új alapról is folynak a tárgyalások, ehhez az európai békekeretet szeretnék felhasználni.

A cikk felidézi, hogy a pénzek elosztásához és kifizetéséhez a tagállamok egyhangú döntésére van szükség, márpedig Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcson megvétózta az Ukrajnának szánt segélycsomagot a beterjesztett formájában.

A Bloomberg azt írja, Németország jelezte: el tudná fogadni a magyar kérést, tehát az éves felülvizsgálati mechanizmust, de a tagállamok többsége ellenzi, hogy a jóváhagyási folyamat egyhangú legyen, mert ez lehetővé tenné Magyarországnak, hogy a jövőben is vétózzon.

 

Borítókép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság székháza előtt Brüsszelben (Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.