Óriási tömegtüntetés lesz ma Lengyelországban Tuskék példátlanul agresszív törvénytelenségei miatt

Amióta Donald Tusk baloldali kormánya felállt, mindennapossá váltak az erőszakos, a jogállamiságot két lábbal eltipró, törvénytelen intézkedések. Csütörtökön óriási tömegtüntetés lesz Varsóban, az embereknek ugyanis már most elegük van a diktatórikus kormányzatból.

Forrás: Origo.hu2024. 01. 11. 9:09
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Ellenzéki tüntetõk tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási botrányt okozott Lengyelországban már az is, hogy miután Donald Tusk baloldali miniszterelnök és kormánya letette az esküjét, rögtön erőszakos módszerekkel átvette a hatalmat a lengyel köztévé, a közrádió és a lengyel állami hírügynökség felett. 

Azóta pedig nyíltan megfenyegette Andrzej Duda lengyel elnököt, de Jaroslaw Kaczynskit, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökét is. 

Az utolsó csepp a pohárban az volt a lengyel közvélemény számára, hogy kedden este az elnöki palotából rendőrök hurcoltak el két PiS-es politikust, akiket bár korábban elítélt a bíróság, Duda elnöki kegyelemben részesítette őket, legutóbb pedig parlamenti mandátumot szereztek az októberi választáson. A közösségi oldalakon is terjedt a jogállamiságot sárba tipró jelenet, amikor letartóztatják Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest − írja cikkében az Origo.

A két politikust a rendőrségre vitték, ahol hamar óriási tömeg gyűlt össze. Azt követelték, hogy engedjék szabadon a jobboldali képviselőket.

Egy olyan hatalommal állunk szemben, (...) amely Lengyelországon kívüli, egy olyan hatalommal, amely odáig megy, hogy durván megsérti az alkotmányt és megszegi a törvényt; egy olyan hatalommal, amely olyan helyzet felé halad, amelyben nehéz lesz legitim hatalomként beszélni róla

− idézi a portál Jaroslaw Kaczynski reakcióját a rendőrállamot idéző intézkedésre.

„Valódi államcsínyről van szó, amelynek során barbárok szállják meg Lengyelországot. A nemzetnek fel kell ébrednie, mert Lengyelország vagy lesz, vagy nem lesz" – jelentette ki Przemyslaw Czarnek, a PiS képviselője. Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök pedig arról beszélt a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében, hogy innen már csak lépés az, hogy az emberek ajtaján is kopogtassanak a rendőrök. 

Kegyetlenül eltaposták a szabadságot, ma egyre inkább orwelli világot élünk

– fogalmazott.

Morawiecki egy másik videóban felszólította a nyugati világot, hogy ne nézzék tétlenül azt, ami Lengyelországban történik.

Az ügy sokkolta az őrizetbe vett politikusok hozzátartozóit: 

Csak egy dolgot kérek, ne feledkezzenek meg róluk! Mert az elnyomó hatóságok arra számítanak, hogy lesz két, maximum három nap felháborodás, aztán elapad 

– mondta a wPolityce lengyel hírportálnak portálnak Maciej Wasik felesége.

A portálnak nyilatkozott az azóta éhségsztrájkba kezdett Mariusz Kaminski fia is, aki azt mondta: 

Az apám egy hős számomra. Már kisfiúként részt vett a kommunista rezsim elleni harcban. Sokan még ma is, akiknek nézetei távol állnak a PiS-től, emlékeznek arra, hogy amikor a bátorság pénzbe került, apám a barikád jó oldalán állt. Egy szabad és tisztességes Lengyelországért harcolt, erről többen is tanúskodhatnak. Őszinteségre és a haza szeretetére tanított. Bűnözőnek nevezni szégyenletes, különösen azért, mert ő volt az, aki a bűnözés ellen harcolt a szabad Lengyelországban. Egész életét annak szentelte, hogy Lengyelországnak dolgozzon. Mindig a hazáért küzdött, soha nem a saját hasznáért. Donald Tusk és környezete gyűlöli a korrupció elleni kíméletlen harcáért.

A közvélemény és a Jog és Igazságosság (PiS) párt is azon az állásponton vannak, hogy a két képviselő politikai fogoly, amire már évtizedek óta nem volt példa Lengyelországban. Ez a bosszú Donald Tusk korrupt barátai letartóztatásáért – vélekednek.

Hatályos és a lengyel alkotmánynak megfelel a Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak adott kegyelem, és a bebörtönzött ellenzéki politikusok képviselői mandátuma is érvényes

− jelentette ki Andrzej Duda szerdán egy sajtótájékoztatón. 

Az államfő felidézte: Kaminskit és Wasikot, valamint a korrupcióellenes hivatal (CBA) két másik munkatársát 2015-ben részesítette kegyelemben.

Az ügy kezdettől fogva nagyon vitás volt, és a közvélemény nagy része is politikai jellegűnek találta − mondta az elnök. Szerinte az államnak kiemelt védelemben kell részesítenie azokat, akik a kormányzat legfelsőbb szintjét is érintő korrupcióellenes harccal foglalkoznak, és a Kaminski által irányított CBA annak idején éppen ilyen feladatokat látott el.

Az ügy kapcsán az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt emelte ki, hogy a két politikus letartóztatása törvénytelen volt, mert az elnöki hivatalból annak engedélye nélkül vitték el a képviselőket a rendőrök. 

Jogállamban az államfői hivatalban nem lehet csak úgy rendőri intézkedést foganatosítani. Ez biztosítja, hogy a kormány az általa irányított rendőrséggel ne fenyegethesse az elnököt. Tusk számára azonban a jogállam semmit sem jelent – írta elemzésében Szikra Levente. Azt is mondta, hogy Magyarországon a baloldal szintén arra készült 2022-ben, hogy jogsértő módon változtatja meg az ország berendezkedését – mondta Szikra Levente. A szakértő szerint Brüsszel sokatmondó hallgatása újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden jogállamisági vizsgálat, azokat kizárólag a jobboldali kormányok elleni politikai zsarolóeszközként használják. Ha pedig elvbarátaik − szemben a hamisan vádolt jobboldallal − valóban rombolják a jogállamot, azt tétlenül nézik.

A brutális politikai tisztogatás kapcsán a V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökeihez, valamint Vera Jourová uniós biztoshoz. Ők azok, akik rendszeresen követelik a jogállamiságot azokban az országokban, amelyek kormányai nem hajtanak fejet Brüsszel előtt, most azonban mélyen hallgatnak

 − mutat rá az Origo összefoglalója.

Borítókép: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.