Ukrajna nemzetközi vizsgálatot követel a lelőtt orosz repülőgép ügyében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetében közölte, hogy Ukrajna ragaszkodni fog az orosz Il-76-os repülőgép Belgorod régióban történt lelövése körül kialakult helyzet nemzetközi kivizsgálásához. Ukrajna január 24-én lelőtte a 65 ukrán hadifoglyot szállító orosz repülőgépet az oroszországi Belgorod régió felett.

2024. 01. 26. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében elmondta, hogy behívta Rusztem Umerov védelmi minisztert, Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, Szerhij Saptalát, a fegyveres erők vezérkari főnökét, Kijlo Budanovot, a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetőjét és Vaszil Maljukot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét, hogy jelentést kérjen a repülőgép-szerencsétlenség és a hadifogolycsere helyzetéről – írja az Ukrinform.

Nyilvánvaló, hogy az oroszok szórakoznak az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel. Minden egyértelmű tényt meg kell állapítani. A lehető legnagyobb mértékben, tekintettel arra, hogy a repülőgép orosz területen zuhant le – a mi ellenőrzésünkön kívül. A tények most a kulcsszó

 – fogalmazott Zelenszkij.

Zelenszkij elmondta azt is, hogy meghallgatta a főparancsnokot és a fegyveres erők vezérkarát a légierő bevetésével kapcsolatban, hozzátéve, hogy Ukrajna Védelmi Hírszerző Szolgálata vizsgálja a foglyok sorsát, az SZBU pedig kivizsgálja a történteket. Az ukrán elnök végezetül pedig elmondta, hogy utasította a külügyminisztert, hogy minden rendelkezésre álló adatokról tájékoztassák Ukrajna partnereit, hozzátéve, hogy Ukrajna ragaszkodni fog a nemzetközi vizsgálathoz.

Borítókép: Egy orosz Iljusin Il-76 típusú katonai szállító repülőgép (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.