Lujza 2024. március 2.
logo

Elon Musk műholdjait használják az oroszok – állítja Kijev

Dócza Edith Krisztina
2024.02.12. 08:42 2024.02.12. 08:46
Elon Musk műholdjait használják az oroszok – állítja Kijev

Hangfelvételt tett közzé az ukrán katonai hírszerzés, melyen állításuk szerint két orosz katona beszélget a Starlink terminálok felállításáról. Ukrajna szerint ugyanis az oroszok rácsatlakoztak az Elon Musk tulajdonában álló Starlink-hálózatra, melyet éppen a háborúban álló ország támogatására telepítettek a térségbe.

Az ukrán hírszerzés (GUR) szerint az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX által gyártott Starlink-hálózatot használják az oroszok, noha a hálózatot éppen Ukrajna támogatására telepítették a térségbe – számolt be a Reuters hírügynökség. Andrij Jusov, az ukrán katonai hírszerzés tisztviselője közölte, már több esetet regisztráltak, és kezd az ügy rendszerszintű problémát ölteni.

Értesüléseik szerint a terminálokat használja többek között az orosz 83. légi támadó dandár, mely a donyecki Kliscsijivka környékén folytat harcokat.

A GUR egy hangfelvételt is közzétett Telegram-oldalán, melyen állításuk szerint két orosz katona beszélget a Starlink terminálok felállításáról.

Noha Ukrajna először közölte hivatalos úton, hogy Oroszország is használja a Starlink-hálózatot, Elon Musk vállalata azt állítja, nincs üzleti kapcsolatban sem az orosz vezetéssel, sem a hadsereggel. Az ügyről az üzletember is megszólalt: X-oldalán közölte, tudomásuk szerint nem adtak el közvetlenül vagy közvetve Oroszországnak Starlink terminálokat. Arról az ukránok sem adtak ki tájékoztatást, hogy az oroszok hogyan juthattak hozzá az eszközökhöz: például külföldről szerezték-e be vagy az ukrán erőktől zsákmányolták.

A The Guardian brit napilap a cikkében kiemelte, a Starlink terminálokat „geokerítéssel” védik, hogy ne működjenek illetéktelen helyeken, ám felmerült, hogy az oroszok hamisíthatják a terminálok védelmeit – azt a látszatot keltve, hogy engedélyezett területen működnek.

 

Borítókép: A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen (Fotó: MTI/Komka Péter)

Háború Ukrajnában

Főhet a feje az ukránoknak a „hisztis” F–16-osok miatt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.