Elon Musk műholdjait használják az oroszok – állítja Kijev

Hangfelvételt tett közzé az ukrán katonai hírszerzés, melyen állításuk szerint két orosz katona beszélget a Starlink terminálok felállításáról. Ukrajna szerint ugyanis az oroszok rácsatlakoztak az Elon Musk tulajdonában álló Starlink-hálózatra, melyet éppen a háborúban álló ország támogatására telepítettek a térségbe.

2024. 02. 12. 8:42
null
Salgótarján, 2021. május 12. A SpaceX amerikai ûrkutatási vállalat Starlink mûholdjai látszanak az égen Salgótarján Zagyvaróna településrészérõl fotózva 2021. május 12-én hajnalban. A vállalkozás május 9-én 60 mûholdat bocsátott pályára, melyek mozgása a hosszú expozíciós idõvel készült felvételen fényes csíkként látható. A Starlink program a SpaceX világméretû, a globális internetszolgáltatást célzó mûholdas projektje. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hírszerzés (GUR) szerint az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX által gyártott Starlink-hálózatot használják az oroszok, noha a hálózatot éppen Ukrajna támogatására telepítették a térségbe – számolt be a Reuters hírügynökség. Andrij Jusov, az ukrán katonai hírszerzés tisztviselője közölte, már több esetet regisztráltak, és kezd az ügy rendszerszintű problémát ölteni.

Értesüléseik szerint a terminálokat használja többek között az orosz 83. légi támadó dandár, mely a donyecki Kliscsijivka környékén folytat harcokat.

A GUR egy hangfelvételt is közzétett Telegram-oldalán, melyen állításuk szerint két orosz katona beszélget a Starlink terminálok felállításáról.

Noha Ukrajna először közölte hivatalos úton, hogy Oroszország is használja a Starlink-hálózatot, Elon Musk vállalata azt állítja, nincs üzleti kapcsolatban sem az orosz vezetéssel, sem a hadsereggel. Az ügyről az üzletember is megszólalt: X-oldalán közölte, tudomásuk szerint nem adtak el közvetlenül vagy közvetve Oroszországnak Starlink terminálokat. Arról az ukránok sem adtak ki tájékoztatást, hogy az oroszok hogyan juthattak hozzá az eszközökhöz: például külföldről szerezték-e be vagy az ukrán erőktől zsákmányolták.

A The Guardian brit napilap a cikkében kiemelte, a Starlink terminálokat „geokerítéssel” védik, hogy ne működjenek illetéktelen helyeken, ám felmerült, hogy az oroszok hamisíthatják a terminálok védelmeit – azt a látszatot keltve, hogy engedélyezett területen működnek.

 

Borítókép: A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.