Irán magának követeli a Déli-sarkot

Az iráni haditengerészet parancsnoka kijelentette, hogy Irán birtokolja az Antarktiszt, és katonai létesítményeket épít ki a Déli-sarkon.

Forrás: FoxNews2024. 02. 15. 20:54
Forrás: Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tulajdonjogaink vannak a Déli-sarkon. Azt tervezzük, hogy felvonjuk a zászlónkat, és katonai és tudományos munkát végzünk − mondta az iráni haditengerészet parancsnoka, Shahram Irani ellentengernagy szeptember végén.

Kérdéseket vet fel, hogy vajon az a 6 milliárd dollárnyi szankciókönnyítést, amit a Biden-adminisztráció az Izrael elleni terrorcselekmény előtt a teheráni uralkodónak adott, szerepet játszhat-e Irán ezen terveinek végrehajtásában. 

Irán elnöke, Ebrahim Raisi, akit Donald Trump még elnökként szankcionált az iráni disszidensek és tüntetők lemészárlásában játszott szerepéért, vitatta a Biden-kormányzat által a 6 milliárd dollár felhasználására vonatkozó szabályokat, sőt Raisi ki is gúnyolta Bident, és kijelentette, hogy rezsimje „ahol szükségük van rá”, felhasználja a hatalmas összeget.

A Fox News amerikai hírhálózat megkérdezte az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivőjét, hogy a 6 milliárd dollárnyi iráni alapot felhasználhatja-e Irán bázis létrehozására az Antarktiszon.  

Nem. Irán Katarban tartott pénzeszközei nem használhatók fel semmilyen tevékenységre az Antarktiszon

− mondta a szóvivő. Ezek a források csak humanitárius javak, azaz élelmiszerek, gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és mezőgazdasági termékek vásárlására használhatók fel − tette hozzá.

Irán jövőbeni terve, hogy katonai jelenlétét és befolyását az Antarktiszra próbálja kiterjeszteni, nem csak a többoldalú egyezményeket sértené ebben a kérdésben, hanem folytatja a rezsim agressziós tendenciáját szerte a világon − mondta Yonah Jeremy Bob, a Target Tehran szerzője. a Jerusalem Post vezető katonai és hírszerzési elemzője.

Úgy vélte, minden alkalommal, amikor Teherán új területre terjeszti ki a befolyását, hogy megzavarja a Nyugat által hirdetett szabályokon alapuló rendet, az USA és szövetségesei további lehetőséget kapnak arra, hogy komolyabban vegyék a nukleáris fenyegetést. 

Az Antarktisz távoli fenyegetésnek tűnhet, de ha a Nyugat ugyanolyan szelíden viselkedik, mint amikor Irán nemrégiben kirúgta a nukleáris fegyverek ellenőreit, az Iszlám Köztársaság máshol is fel fog bátorodni

− tette hozzá Yonah Jeremy Bob.

Az Antarktisz-szerződés (amely 1961-ben lépett hatályba) konkrét rendelkezést tartalmaz, amely szerint 1961 után egyetlen nemzetnek sem lehet területi igénye azon a területen. Irán nem írta alá a szerződést, és megpróbálhat durva dolgokat tenni az Antarktiszon. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.