Izraeli háború: heves rakétasorozatok érték Észak-Izraelt

Heves, mintegy harminc rakétából álló sorozatot lőttek Libanonból Észak-Izraelre csütörtök este, válaszul a libanoni síita Hezbollah szervezet egyik vezetőjének megölésére − jelentette a Walla hírportál.

Forrás: MTI2024. 02. 09. 6:53
null
Tel-Aviv, 2024. január 20. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik tüntetõk a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. január 20-án. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász még 133 izraelit tart fogva a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg (IDF) tüzérségi választ adott a Libanonból érkező rakétákra, a lövedékek forrásait célozva meg. Az izraeli biztonsági vezetők szerint a Hezbollah magas rangú tagjának meggyilkolása miatt lőtték Észak-Izraelt.  

A Hezbollah előzőleg azt állította, hogy rakétákkal támadta Izrael Maron-hegyen található légi irányító bázisát, miután Izrael támadást intézett Nabatijánál egy jármű és dél-libanoni falvak ellen.

A Hezbollah két harcosa életét vesztette, amikor csütörtök délután Dél-Libanonban, Nabatijánál autójukra rakétát lőtt az izraeli légierő. A szaúd-arábiai al-Hadasz hírcsatorna jelentése szerint a két halott egyike Abbász al-Dabbas, a Hezbollah regionális parancsnoka volt.

Csütörtök este az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok családtagjai tüntetést tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszállásnál, ahol összeült esti tárgyalására – Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezetésével – a háborús kabinet. Az út fölötti gyalogosforgalmat biztosító hídról egy hatalmas molinót lógattak le, melyen az állt: „Alku vagy halálos ítélet.”

Eközben Jeruzsálemben több jobboldali szervezet irányításával ezrek tiltakoztak az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás ellen, a háború folytatását, a Hamászra gyakorolt nyomás növelését követelve.

Szerda este az izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési alkuját, és bejelentette, arra utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel a harcra az egyiptomi határnál található Rafahban, az övezet déli részén.

 

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál Tel-Avivban 2024. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.