Mark Zuckerberg bocsánatot kért a közösségi média fiatal áldozataitól

A közösségimédia-cégek vezetőit vonták kérdőre az amerikai kongresszusban gyerekek szexuális kiszolgáltatása miatt.

Forrás: MTI2024. 02. 01. 6:54
ZUCKERBERG, Mark
Washington, 2019. október 24. Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója a kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelõ házbizottságának meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. október 23-án. Az internetes közösségi portál alapítójának többek közt a libra kriptovalutával, a vállalat pénzügyi adataival és a 2020-as amerikai elnökválasztással kapcsolatos kérdésekre kell felelnie a bizottság elõtt. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiumok „kezén vér szárad” − fogalmazott Lindsey Graham szenátor szerdán a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak indulatoktól sem mentes kongresszusi meghallgatásán Washingtonban.

Lindsey Graham republikánus szenátor az Instagramot és Facebookot üzemeltető Meta elnök-vezérigazgatójához intézve szavait úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy nem célzatosan teszik ezt, de a cég „terméke embereket öl meg”.

A politikus többek között utalt arra a tragikus esetre, amelyben egy 17 éves fiatal, egy dél-karolinai választott képviselő fia a közelmúltban öngyilkosságot követett el egy az Instagramon működő zsarolócsoport miatt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a kongresszus jogalkotási lépésekkel korlátozza a dohány- és alkoholfogyasztást, valamint szabályozza a fegyverbirtoklást, addig a közösségi médiumok törvényes védelmet élveznek a felelősségre vonás alól.

Dick Durbin demokrata szenátor, a felsőház jogi bizottságának elnöke statisztikákat idézve azzal szembesítette a cégvezetőket, hogy a fiatalok szexuális jellegű zsarolása, az úgynevezett „sextortion”, amelyben bűnözők fiatalkorúaktól fotókat és viedókat csalnak ki, az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett.

A meghallgatáson republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a közösségi médiumok vezetőinek gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, illetve a gyermekek védelmében tett lépéseikről, ami időnként éles szóváltásokhoz vezetett.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója, Josh Hawley republikánus szenátor kérdésére reagálva az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük. 

Emellett beszámolt arról, hogy vállalata az elmúlt nyolc évben mintegy harminc olyan eszközt és forrást bocsátott a szülők rendelkezésére, amelyek segítséget nyújtanak, hogy gyermekük közösségimédia-használatát korlátozzák.

@cspanofficial

Meta CEO Mark Zuckerberg apologized Wednesday to families harmed by social media during a Senate Judiciary Committee hearing on protecting children from online exploitation and abuse. “I’m sorry for everything you have all been through,” said Mr. Zuckerberg, standing up and turning around to face them. “It’s terrible and no one should have to go through the things that your families have suffered, and this is why we invested so much and are going to continue doing industry-leading efforts to make sure that no one has to go through the types of things that your families have had to suffer.” Sen. Josh Hawley (R-MO) then pressed Mr. Zuckerberg, one of the richest people in the world, to directly compensate the victims. Mr. Zuckerberg said his company was spearheading “industry-leading” efforts to prevent harm to young people on their platforms, which Sen. Hawley’s called “nonsense.” “Your product is killing people,” the senator shot back. #markzuckerberg #zuckerberg #facebook #instagram #meta #senate #cspan

♬ original sound - C-SPAN

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a mentális egészség egy komplex kérdés, és tudományos kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy 

nincs okozati összefüggés a fiatalok közösségimédia-használata és rossz mentális állapotuk között.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.