Politikai előítéletek alapján ítélkeznek Németországban Magyarországról

Sok minden, amit Magyarországról a német sajtóban olvasni, hallani lehet, nagyrészt tudásfoszlányokból áll, amelyeket politikai előítéletek alapján állítottak össze, és ezekből alakult ki a jelenlegi narratíva – jelentette ki Werner J. Patzelt, a Mathias Corvinus Collegium Brüsszel kutatási igazgatója abban az interjúban, amelyet a magyar közmédia tudósítójának adott Berlinben Ungarn verstehen (Értsük meg Magyarországot) című könyvének bemutatóján.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 15:02
ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf
Granada, 2023. október 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és Olaf Scholz német kancellár az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltõ Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetõit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban a jelenlegi narratívában annak kell szerepelnie, hogy Magyarország nem akar beilleszkedni az Európai Unióban, folyamatosan áll elő különleges kérésekkel, fellép az európai eszmeiség ellen, és ami a legrosszabb, az orosz agresszor barátja. Erről beszélt Werner J. Patzelt, a Mathias Corvinus Collegium Brüsszel kutatási igazgatója. 

Mindez nem felel meg a valóságnak, és ezért lenne jó, ha Németországban minél több újságíró elolvasná a könyvet. Ezért próbálok meg nagyobb betekintést nyújtani a részletekbe. Én már egészen jól értem, hány magyar gondolkodik el az igazságról az országukat ért kritikák kapcsán. Nagyon megértem a magyarokat

– emelte ki a politológus.

Patzelt hangoztatta: egy olyan régóta fennálló, jó kapcsolat megszakítása, mint a magyar–német barátság, semmilyen körülmények között nem engedhető meg.

Németország túl fontos szerepet tölt be az Európai Unióban ahhoz, hogy megengedhetne magának egy tudatlanságon, előítéleteken alapuló lenézést, ellenérzést az Európai Unió egyik fontos keleti államával szemben

– fogalmazott. Idézte Helmut Kohl volt kancellárt, aki mindig azt mondta, hogy Németország pontosan az EU kisebb országainak barátja kell, hogy legyen, és Magyarország is közéjük tartozik. Az a német, aki nem barátja akar lenni Magyarországnak, hanem inkább fegyelmezni szeretné a magyar kormányt, hibát követ el – jelentette ki.

A bemutatón Bauer Bence, a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója méltatta Patzelt tevékenységét, és emlékeztetett arra, hogy a politológusnak fontos szerepe volt a Kereszténydemokrata Unióban (CDU), ő volt a kampánytanácsadója a párt szászországi szervezetének. Mint mondta, a szerző a Matthias Corvinus Collegium égisze alatt működő Magyar–Német Intézet vendégoktatója is volt, nagyon sok helyre eljutott Magyarországon, és ki tudott alakítani egy differenciált Magyarország-képet, mert mindenki, aki már többet tud Magyarországról, pozitívan nyilatkozik.

A szakértő méltatta, hogy a könyv objektív képet fest, próbálja leírni a magyar politika, magyar közélet motivációit, és az fontos hozzáadott érték. Mint mondta, a könyv foglalkozik politikával, közélettel, de Patzelt bemutatja a kritikákat is, amelyeket Magyarországról írnak. Hozzátette: nagyon sok Magyarországról kialakult vita, diskurzus Németországról sokkal többet elárul, mint hazánkról. Bauer Bence hangsúlyozta, hogy a nagynevű Langen Müller Verlag müncheni kiadónál megjelent könyvre máris nagyon sok visszajelzés érkezett, sokan veszik és olvassák.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Olaf Scholz német kancellár az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.