Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Súlyos migrációs válság, robbanásveszélyes szociális és közbiztonsági helyzet + videó

Magyar Nemzet
2024.02.11. 20:19 2024.02.11. 20:42
Súlyos migrációs válság, robbanásveszélyes szociális és közbiztonsági helyzet + videó

A francia kormány szigorítaná az állampolgársághoz jutás feltételeit az Indiai-óceánban található, Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén, amely súlyos migrációs válsággal és robbanásveszélyes szociális és közbiztonsági helyzettel küzd.

Franciaország 101. megyéje január 22-e óta megbénult az útlezárások és blokádok miatt, amelyekkel a helyiek tiltakoznak az ellenőrizetlen bevándorlás és a közbiztonság romlása ellen.

– Radikális döntést fogunk hozni, mégpedig azt, hogy a születési állampolgárságot (amikor valaki egy állam területén való megszületésével szerez jogot az ottani állampolgársághoz) Mayotte-on megszüntetjük olyan alkotmánymódosítással, amelyet a köztársasági elnök fog meghatározni – jelentette ki vasárnap Gérald Darmanin belügyminiszter, amint leszállt a repülőgépről a szigeten.

– Többé nem lehet majd francia állampolgárrá válni, ha az ember nem francia szülő gyermeke – tette hozzá, s jelezte, meggyőződése, hogy ez az intézkedés szó szerint elvágja a vonzerőt, amelyet a francia megye jelent a szomszédos Comore-szigetek felől érkező migráció számára. 

– Ez egy rendkívül erős, egyértelmű, radikális intézkedés, amely nyilvánvalóan a szigetcsoportra korlátozódik – hívta fel a figyelmet.

Mansour Kamardine, a sziget jobboldali képviselője üdvözölte az erős bejelentést, míg a baloldal azonnal tiltakozott. A Szocialista Párt már bejelentette, hogy ellenezni fogja az alkotmány felülvizsgálatát. Marie Toussaint, a Zöldek európai parlamenti választási listavezetője pedig úgy vélte, hogy a születési állampolgársági jog megszüntetése Mayotte-on nem fogja megoldani a terület problémáit, de tönkreteszi a köztársaságot az értékek lerombolásával.

A 310 ezer lakosú Mayotte szigete, amely földrajzilag a Comore-szigetek része, 1974-ben a Franciaországhoz tartozásra szavazott, azonban a Comore-szigetek állama ezt nem ismeri el. 

Mivel a Comore-szigetekhez tartozó legközelebbi sziget, Anjouan mindössze hetven kilométerre van Mayotte-tól, számos Comore-szigeteki és egyéb afrikai bevándorló érkezik évek óta Mayotte szigetére, a legtöbben illegálisan, hagyományos halászhajókon, s azt követően nyomornegyedekben élnek.

A legszegényebb francia megye, Mayotte lakosságának már mintegy a fele nem francia állampolgárságú, ők többnyire tartózkodási engedéllyel sem rendelkeznek. A francia állampolgársággal nem rendelkezők harmada már Mayotte szigetén született, de a jelenlegi törvények szerint ők nagykorúvá válásukkor jogosulttá válnak az állampolgárságra.

A belügyminiszter a tengerentúli megyékért felelős új tárcavezetővel, Marie Guévenoux-val érkezett a szigetvilágba, s látogatást tesznek a mamoudzoui Cavani-stadionban, ahol az afrikai Nagy-tavak térségéből érkező illegális bevándorlókat helyezték el.

Gérald Darmanin jelezte, hogy a mayotte-i születési állampolgárság eltörlése mellett a decemberben elfogadott új bevándorlási törvény alapján a családegyesítésre vonatkozó szabályok is szigorodnak. Az előbbi a felháborodott helyiek egy fő követelése, akik három hete útblokádokkal lassítják a forgalmat, és megbénítják a sziget gazdaságát.

A belügyminisztérium azt is bejelentette, hogy új, nagyszabású műveletre készül a bűnözés és az illegális bevándorlás ellen Mayotte szigetén. A tavaly májusban indított, Wuambushu nevű műveletben már eddig is több száz fős biztonsági erőt vezényeltek a szigetre az illegális bevándorlás megfékezésére. Az alapvető cél az egészségtelen lakhatás felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, valamint a többnyire a Comore-szigetekről érkező illegális bevándorlók kitoloncolása.

 

Borítókép: Gérald Darmanin belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.