A Fehér Ház az ukrán energiahálózat elleni támadásról: Putyin kísérlete, hogy „sötétségbe taszítsa az országot”

Oroszország a háború harmadik évébe lépve az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokkal próbálja megtörni Ukrajna védelmét.

Forrás: The Hill2024. 03. 30. 8:53
A Karazin Harkiv Nemzeti Egyetem sötét épülete látható Harkovban 2024. március 22-én. Fotó: Genya Savilov Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszaka folyamán Oroszország a háború kezdete óta az egyik legnagyobb légitámadást indította Ukrajna energiahálózata ellen – sok embert fosztva meg országszerte a fűtéstől, a víztől és az áramszolgáltatástól a még mindig hideg napokban

– jelentette ki Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében, írja a The Hill.

Az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni orosz támadások sorozata arra irányul, hogy megtörje az ukrán nép lelkét és sötétségbe taszítsa az országot – tette hozzá. 

Az Associated Press jelentése szerint Oroszország 99 drónt és rakétát indított pénteken Ukrajna-szerte az adott régiók energetikai infrastruktúrája ellen. Az állami energiaszolgáltató szerint a támadások hő- és vízerőműveket céloztak, és több régióban is vészleállásokat okoztak.


A Fehér Ház riadót fúj

Oroszország a háború harmadik évébe lépve az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokkal próbálja megtörni az ország védelmét.
Adrienne Watson nyilatkozatában ismételten felszólította a képviselőházat, hogy fogadja el a kétpárti nemzetbiztonsági kiegészítő törvényjavaslatot, hogy az Egyesült Államok erősebb légvédelemmel láthassa el Ukrajnát. 

Ukrajnának sürgős szüksége van rá, és nem engedhetünk meg magunknak további késedelmeket

 – mondta, rámutatva, hogy Ukrajnában nehéz a helyzet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az ország „keményen dolgozik nemcsak az orosz befolyás ellensúlyozásán, hanem azon is, hogy meggyőzze partnereit, hogy növeljék a légvédelmi rendszerek és rakéták szállítását”. 

A hét elején a kijevi vezető segélykéréssel fordult Mike Johnson házelnökhöz.

Tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország mire készül... és nem fogják megállítani magukat

 – mondta Zelenszkij.

Borítókép: A Karazin Harkiv Nemzeti Egyetem sötét épülete látható Harkivban 2024. március 22-én (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.