Ez a hatalmon lévő liberális és baloldali pártok terve az Európai Unióval

Az egykori lengyel külügyminiszter-helyettes, Pawel Jablonski keményen kiosztotta Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét is.

Forrás: V4NA Hírügynökség2024. 03. 15. 20:02
EU Foreign Affairs Council
1543972451 Fotó: Getty Images/Thierry Monasse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő a jogállamiság megsértésének megtestesítője, noha a jogállamiság védelmét hangoztatja – idézte a V4NA nemzetközi hírügynökség Pawel Jablonski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőjének közlését Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökével kapcsolatban.

Az egykori külügyminiszter-helyettes egy interjúban arról beszélt, hogy Jourová viselkedése megerősíti azt a tézist, amelyet a Jog és Igazságosság politikusai évek óta hangoztatnak, miszerint az európai jogállamiság normáiról szóló történetek pusztán politikai eszközként szolgáltak.

A V4NA pedig idézte is a lengyel politikust. „Végül is semmi sem változott a lengyel jogban. Nem születtek új határozatok, és az EU által keményen bírált törvények továbbra is hatályban vannak. Egyetlen alapvető változás történt, a kormány változott. És az új kormány elkezdte megszegni a törvényt. Törvénytelenül nevez ki és bocsát el, rúg ki embereket. Ez történik az ügyészségen, a bíróságokon, a médiában. Ugyanazokkal a törvényekkel, amelyeket most durván megszegnek, az unió tisztviselői dicsérik ezt a kormányt, és meggyőzik őket arról, hogy minden rendben van. Ha a törvény, mint olyan irreleváns, akkor ez a jogállamiság súlyos válságát mutatja az Európai Unióban. A törvényeket ugyanis aszerint ítélik meg, hogy melyik politikai párt van hatalmon. Ez a legegyértelműbb példa arra, hogy az unióban hogyan sérülhet a jogállamiság” – fogalmazott. A jobboldali politikus hozzátette, hogy szerinte ezért nem foglalkozik az Európai Bizottság azokkal a dolgokkal Lengyelország esetében, amelyek súlyosan jogsértőek. Pawel Jablonski véleménye szerint itt sokkal többről van szó, ami az egész Európai Uniót érinti.

A lengyel politikus arról is beszélt, hogy az unióban hatalmon lévő liberális és baloldali pártok egyértelmű célja, hogy az uniót 27 szuverén, különálló, de együttműködő államból álló nemzetközi szervezetből egyetlen, központilag irányított államhoz hasonlóvá alakítsák át. Ez egy olyan szervezet lesz, amely teljesen nélkülözi az állampolgári ellenőrzést, nélkülözi az alapvető demokratikus mechanizmusokat. 

A szervezetet brüsszeli tisztviselők irányítanák, akik olyan nagy országok, mint Németország és Hollandia parancsára tennék a dolgukat. A polgárokat megfosztják a kormány ellenőrzésétől és megváltoztatásától. Ennek elősegítése érdekében Lengyelországban is kormányváltásra volt szükség

 – mondta a PiS politikusa. Mint fogalmazott, ezt a változást tisztességtelen eszközökkel akarják végrehajtani. Egy teljesen elszánt csoportról beszélt, amely nem törődik a jogállamisággal és a demokráciával sem. Számukra csak a hatalom számít, beleértve a politikai hatalmat is, amelyet meg akarnak tartani és fetisizálni, mindent meg akarnak tenni, hogy azt soha többé senki ne vehesse el tőlük – írja a V4NA.

Borítókép: Pawel Jablonski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője (Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.