Ezt üzente az orosz külügyminiszter Macron háborús kijelentései után + videó

Európa teljesen befeküdt az Egyesült Államok alá, nincs semmiféle függetlenség – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Emmanuel Macron francia elnök elmúlt hetekben tett háborús kijelentései és nyilatkozatai kapcsán.

2024. 03. 24. 17:00
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: Olga MALTSEVA / POOL / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök az amerikai vezetés kedvében akar járni, amikor arról beszél, hogy nyugati csapatok érkezhetnek az orosz–ukrán háborúba. Ezt mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulójára készített Belgrád című dokumentumfilmben – írta meg a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Lavrov szerint Macron eközben a NATO-szövetségeseket is szándékosan provokálja a háború retorikával.

Az orosz miniszter szerint az európai országok vezetői nem helyezik előtérbe saját országaik nemzeti érdekeit, hanem alárendelik azokat a kollektív nyugati követelésnek.

Európa teljesen befeküdt az Egyesült Államok alá. Nincs semmiféle függetlenség. Macron összes beszéde az elmúlt években valamiféle stratégiai autonómia megteremtéséről csúfos kudarcnak bizonyult

– fogalmazott Lavrov, aki az Európai Uniónak is odaszúrt. Úgy vélte, az EU nagyrészt most civakodó vezetőkből áll, akik nem akarják a saját nemzeti érdekeiket előtérbe helyezni. 

Mint ismert, Emmanuel Macron háborús retorikáját az utóbbi hetekben több európai ország is átvette, mások azonban határozottan elhatárolódtak a francia elnök kijelentéseitől. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is jelezte, hogy ha nyugati katonák harcolnának Ukrajnában, akkor minden bizonnyal kitör a harmadik világháború, amely során egy atomháború is elkezdődhet.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: Olga MALTSEVA/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.