Így tiltakoztak a franciák Emmanuel Macron háborús uszítása ellen + videó

Utcára vonultak az emberek Franciaországban a hétvégén, így akarták Emmanuel Macron francia elnök tudtára adni, hogy nem támogatják a világháborús törekvéseit.

2024. 03. 17. 18:03
Emmanuel Macron President Of The Republic Of France At The European Council
Emmanuel Macron President of the Republic of France at the Tour de Table - Round Table at the headquarters of the European Council meeting in Brussels with the EU heads of states. The French President Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron and the leaders have on their agenda to discuss on the 2-day summit the support to Kyiv and Ukraine, strengthen Europes economy, security and defense capabilities, migration, China and external relations. Jens Stoltenberg the Secretary General of NATO attended the summit. Brussels, Belgium on June 29, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Macron, mi nem akarjuk a háborúdat megvívni, nem fogjuk megvívni a háborúdat! – skandálta a tömeg az utcákon tegnap Franciaországban, ahol az emberek Emmanuel Macron elnök háborús kijelentései miatt tiltakoztak.

A francia államfő hetek óta hergeli a közvéleményt a háborús retorikával. Ahogy arról lapunk is beszámolt, többször kijelentette, hogy nem zárkózik el attól, hogy nyugati csapatok Ukrajnába érkezzenek és harcoljanak Oroszország ellen.

Vlagyimir Putyin azonban leszögezte, hogy ez egyet jelentene egy világháború kirobbanásával.

Macron nagy hatótávolságú rakétákat is Ukrajnába küldene, a francia SCALP rakétákat és a brit Storm Shadow rakétákat könnyen elküldhetné a frontra, de nagyon szeretné meggyőzni Olaf Scholz kancellárt is arról, hogy a németek a Taurus rakétákat adják át az ukránoknak. 

A kancellár vonakodik ettől, mert ha nyugati fegyverrel átlőnek Oroszországba, akkor kirobban a világháború és egy atomháború is. 

Macron elnök ezért megpróbálja most Annalena Baerbock német külügyminiszteren keresztül meggyőzni Scholzot. Van egy olyan javaslat, hogy Németország a briteknek adja át a Taurus rakétákat, és a britek adják oda az ukránoknak. Az még kérdéses, hogy ebbe belemegy-e Olaf Scholz.

Mindenesetre a közvélemény egyre elégedetlenebb Emmanuel Macron világháborús retorikájával. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Macron háborús kijelentései tovább rontották az eddig is katasztrofális támogatottsági indexeit, a franciák csupán 28 százaléka elégedett az államfővel (februárban 29 százalék volt) és 72 százaléka a francia szavazóknak elégedetlen az elnöki munkával.

Emmanuel Macron francia elnöknek fel kell hagynia a fegyverek Kijevbe küldésével, és tűzszüneti megállapodást kellene javasolnia a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek 

– reagált Macron retorikájára Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Európában több ország is osztja ugyanakkor a francia vezetés véleményét. A balti országok mellett Csehországból és Finnországból is érkeztek olyan álláspontok, amelyek nem vetették el a nyugati katonák ukrajnai jelenlétét.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentései miatt forrong Franciaország (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.