Iszlamista indíttatású volt egy ortodox zsidó ellen elkövetett késelés Zürichben

Az elkövető 15 éves, tunéziai származású, és szolidaritását fejezte ki az Iszlám Állammal.

Forrás: MTI2024. 03. 04. 19:47
null
Zürich, 2024. március 3. Az antiszemitizmus ellen tüntetnek Zürichben 2024. március 3-án. Elõzõ este egy tizenöt éves fiatal késsel súlyosan megsebesített egy ultraortodox zsidó férfit Zürichben. Az elkövetõt elfogták. MTI/EPA/Keystone/Walter Bieri Fotó: Walter Bieri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszlamista indíttatású volt az a késes támadás, amelynek során egy ortodox zsidót megsebesítettek a hétvégén Zürichben − közölte hétfőn a fiatalkorú bűnelkövetők ügyeiben illetékes svájci ügyészség.

A tájékoztatás szerint a 15 éves svájci állampolgárságú, tunéziai származású elkövetőt hétfőn vizsgálati őrizetbe helyezték. A svájci állampolgárságot 2011-ben megszerző fiatal egy arab nyelven készített videón szolidaritását fejezte ki az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel és „világra szóló harcra” szólított fel a zsidók ellen. A szombat este történt késelés áldozata egy 50 éves ortodox zsidó férfi, már nincs életveszélyben.

A vádhatóság közölte, hogy további nyomozás szükséges annak kiderítésére, hogy a 15 éves elkövető egyedül cselekedett-e, vagy kapcsolatban állt-e esetleg valamilyen csoporttal.

Mario Fehr, a kanton biztonsági igazgatója gyáva merényletnek és terrorcselekménynek nevezte a történteket. 

Valakit csak és kizárólag felekezeti hovatartozása miatt szúrtak le

 − húzta alá.

Ahogy arról lapunk is beszámolt a minap, a késelést röviddel szombat este fél tíz után követték el egy zsinagóga közelében Enge városrészben. Az elkövetőt még a helyszínen sikerült elfogni. 

Szemtanúk beszámolói szerint röviddel a támadás előtt azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!”, vagyis „Isten hatalmas!”, valamint azt, hogy „Halál minden zsidóra!”

A megkéselt áldozatot kórházba szállították, ahol sürgősségi műtéten esett át és vasárnap még életveszélyben volt. Időközben állapota javult, de még mindig intenzív osztályon szorul ápolásra.

Sajtóinformációk szerint húsz éve ez volt a legsúlyosabb támadás zsidók ellen az alpesi országban. A rendőrség a történteket követően megerősítette a zsidó létesítmények védelmét Zürichben. Vasárnap délután az antiszemitizmus elleni fellépést szimbolizáló sárga esernyőkkel emberek százai gyűltek össze a zürichi Helvetia téren.

Borítókép: Az antiszemitizmus ellen tüntetnek Zürichben 2024. március 3-án. Előző este egy tizenöt éves fiatal késsel súlyosan megsebesített egy ultraortodox zsidó férfit Zürichben. Az elkövetőt elfogták (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Walter Bieri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.