Több száz madridi járatot törölhetnek húsvétkor

Az idei spanyolországi húsvétot a rendkívüli időjárás után a madridi légiirányítók által bejelentett sztrájk is megtorpedózta.

2024. 03. 28. 13:20
Spain airport strike continues
Utasok a madridi Adolfo Suarez Barajas repülőtéren 2022. augusztus 28-án. Fotó: AFP/Anadolu Agency Forrás: Senhan Bolelli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvéti munkabeszüntetést jelentettek be a madridi Barajas repülőtér légiirányítói. Az őket képviselő szakszervezet szerint a március 27–29-re meghirdetett megmozdulás miatt akár 800-1000 járatot is törölhetnek a következő órákban. 

Közölték: sajnálják, hogy több ezer ember húsvéti pihenését teszik tönkre az akcióval, de úgy érzik, nincs más választásuk, mint a nyomásgyakorlás, mivel a munkaadójuk nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és meghallgatni őket a munkakörülményeik javítása kapcsán.

Azt mondják: amióta a spanyol repülőterek üzemeltetéséért felelős állami cég, az Aena liberalizálta a reptéri szolgáltatásokat, egy olyan magáncég alkalmazásában kénytelenek dolgozni, amely az elmúlt években harminc százalékkal csökkentette a légiirányítói fizetéseket, elvett tőlük tíz nap szabadságot és húsz szabadnapot is, ráadásul nem kaptak megfelelő munkaszerződést sem, így a sztrájkon felül úgy határoztak, hogy bírósági úton próbálják meg visszaszerezni a privatizáció előtt megszerzett jogaikat a cégtől.

Az Anea húsvétra csaknem 12 ezer járatot ütemezett be, ebből törölhetnek a sztrájk miatt mintegy ezret. A megmozdulás nem újkeletű, tavaly év végén is volt már egy hasonló, akkor a madridi torony teljes személyzete csatlakozott az akcióhoz. 

 

Az idei spanyolországi húsvétot nemcsak a légiirányítók sztrájkja bombázza szét, hanem a Nelson névre keresztelt vihar is, mely az északi országrészt intenzív havazással, a többi régiót heves esőzésekkel és orkánerejű szélviharral sújtja. Az ünnepi körmeneteket és programokat már most több városban lefújták. Néhány településen ugyan megpróbálják megtartani őket, de a megszokottnál rövidebb útvonalat járnak be a sokszor 100 km/h-s széllökések és az eső miatt. 

A meteorológusok ráadásul azt mondják, hogy a legrosszabb még csak most jön, a húsvéti hétvégére valóságos ítéletidővel kell számolni egész Spanyolországban.

Borítókép: Utasok a madridi Adolfo Suarez Barajas repülőtéren 2022. augusztus 28-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Senhan Bolelli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.