Meddig tarthat ki emberrel Ukrajna?

A háború súlyos demográfiai következményekkel jár az ukrán társadalomra nézve. Az ország mobilizációs potenciálja a háború harmadik évében folyamatosan csökken, mondta el lapunknak Bendarzsevszkij Anton.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány2024. 04. 17. 14:00
Recruitment center for Defense Forces opened in Zaporizhzhia
Egy résztvevő a második ukrán hadsereg toborzóközpontjának megnyitóján Zaporizzsjában, Délkelet-Ukrajnában 2024. március 19-én. Fotó: Dmytro Smolienko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna 18–59 év közötti férfilakossága 2021-es adatok alapján (a Krím félsziget és a donbaszi régiók kivételével) mintegy 10,4 millió ember. Azonban ha levesszük a különböző, nem behívható kategóriába eső férfiakat (elmenekültek, kritikus szektorokban dolgozók, tanárok, 18–24 év közöttiek, sokgyermekes családok, megszállt területeken maradtak, jelenleg a hadseregben szolgálók stb.), akkor mintegy 5,1 millió még mobilizálható férfit kapunk, írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

Bendarzsevszkij Anton. Forrás: Facebook/ Bendarzsevszkij Anton

Jelenleg Ukrajnában a behívási korhatár idén márciustól 25 és 60 év között van, az alsó határ korábban 27 év volt. Közel 660 ezer férfi ebből a korosztályból elhagyta Ukrajnát, ami nagyon magas szám, mutatott rá Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Ukrajna férfilakossága a Krím és Donbász kivételével tízmillió ember, és ebből még sok a kivétel. Azok, akik mobilizálhatók és behívhatók, körülbelül 5,1 millió ember, akik a jelenlegi törvények szerint nem tartoznak egyik kivétel közé sem

– folytatta a szakértő.

Az ukrán Olga Slyshyk zászlót helyez megölt férje emlékére a kijevi Függetlenség terén, 2023. április 13-án az Ukrajna elleni orosz invázió során meggyilkolt minden katona emlékművénél (Fotó:AFP/ Dimitar DILKOFF)
Az ukrán Olga Slyshyk zászlót helyez megölt férje emlékére a kijevi Függetlenség terén, 2023. április 13-án az Ukrajna elleni orosz invázió során meggyilkolt minden katona emlékművénél. Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Ukrajna a háború előtt három-négyszázezres haderővel rendelkezett, most az ukrán fegyveres erők létszámát a becslések szerint, hiszen ez titkosított adat, olyan 1-1,3 millió főre teszik. Ebben már benne vannak a sebesültek is.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi dinamika alapján Ukrajna négy-ötszázezer embert mobilizálhat évente, vagyis akár tíz évig ebből a mobilizálható potenciálból még el tudnak működni, mondta Bendarzsevszkij Anton.

 

A háború súlyos demográfiai következményekkel jár az ukrán társadalomra nézve

A másik dolog, hogy ez a gazdaságot hogyan érintené. Ukrajnában jelenleg több mint tízszázalékos munkanélküliség van. A háború kezdete óta rengeteg szektor csorbát szenvedett, ilyen a szolgáltatószektor, és sokan nem tudnak elhelyezkedni.

A demográfiai károk a szakértő szerint hosszú távú hatással lesznek az ukrán társadalomra.

Az ukrán korfán a 35–50 év közötti réteg dominál, de ahhoz, hogy a demográfiai helyzet javuljon, a 25–35 éves rétegnek kellene megerősödnie, hiszen ők azok akik az aktív reprodukciós fázisban vannak. Ez nagyon erősen rá fogja nyomni a bélyegét az ukrán demográfiai mutatókra, hangsúlyozta az elemző.

Információs szórólapok láthatók az ukrán hadsereg második toborzóközpontjának megnyitásakor az ukrajnai Zaporizzsjában, 2024. március 19-én. (Fotó:  NurPhoto/AFP Dmytro Smolienko)
Információs szórólapok az ukrán hadsereg második toborzóközpontjának megnyitásakor az ukrajnai Zaporizzsjában, 2024. március 19-én. Fotó:  NurPhoto/AFP Dmytro Smolienko

Az elemzés szerint Ukrajnában a nők jelenleg csak önként vállalhatnak szolgálatot, de a 25–59 év közötti nők esetében a mobilizálható létszám további 3,2 millió embert tesz ki. Az aktív katonai szolgálatot teljesítők (1,3 millió) ember közül becslések szerint legalább három-négyszázezer ember halott vagy sebesült. Ugyancsak becslések szerint a mobilizálható korú férfilakosságból 659 ezer ember hagyhatta el Ukrajnát 2022 óta.

Alapvetően azt, hogy milyen lesz az adott társadalom termékenységi mutatója, a 25–35 év közötti korosztály határozza meg. Belőlük van nagyon kevés jelenleg Ukrajnában, az ukrán korfa a 35–50 évesek irányába terjedt ki, mondta el a szakértő. 

A háború teljesen keresztülhúzza a gyerektervezést, és a rossz életkörülmények és kilátások, valamint a mobilizáció nem kedvez a fiatal családoknak. 

A háború elhúzódása pedig tartóssá teszi ezeket a trendeket

– összegzett Bendarzsevszkij Anton.

 

Borítókép: Egy résztvevő a második ukrán hadsereg toborzóközpontjának megnyitóján Zaporizszsjában, Délkelet-Ukrajnában 2024. március 19-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.