A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Macron és Scholz új alapokra helyezné Európát

Erősíteni kell az Európai Unió szuverenitását és mérsékelni kell a kritikus fontosságú területeken még meglévő külső függéseit − írta a Financial Times című brit gazdasági-politikai napilap online kiadásában hétfőn megjelent közös cikkében Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár.

Forrás: MTI2024. 05. 28. 6:19
Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár
Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két vezető szerint az elmúlt öt év kihívásai − köztük a koronavírus-járvány, az Ukrajna elleni orosz agresszió és a geopolitikai átrendeződés egyre erősödő folyamata − egyértelművé tették, hogy Európa korszakváltást él át.

Nem lehet már magától értetődőnek tekinteni Európa szerepét a világban, és azokat az alapokat sem, amelyekre az európai életforma felépült − áll Macron és Scholz hétfő este megjelent írásában.

Európa halandó, és meg kell felelnünk ennek a kihívásnak

− fogalmaz a két politikus.

Franciaország és Németország ennek érdekében azt javasolja, hogy az EU a következő mandátumidőszakban újult lendülettel lásson hozzá versenyképessége javításához.

Nagyratörő iparpolitikával az unió képes olyan kulcsfontosságú jövőbeni technológiák kifejlesztésére és bevezetésére, mint a mesterséges intelligencia, a kvantum- és űrtechnológia, az 5G/6G távközlési hálózat, a biotechnológia és a nettó zéró károsanyag-kibocsátás elérését lehetővé tévő technológiák, és ehhez teljes mértékben ki kell használnia már meglévő, közös érdekű eszközeit olyan területeken, mint a közbeszerzés szerepének szabályozása és a versenyszabályozás − áll Macron és Scholz cikkében.

A francia elnök és a német kancellár szerint az EU legnagyobb versenyképességi erősségei közé tartozik az egységes piac, ezért ennek korszerűsítésével kell maximálisan kiaknázni a benne rejlő előnyöket, csökkentve a széttagoltságot és leépítve a még meglévő akadályokat.

A két politikus ambiciózus programot szorgalmazott a bürokrácia mérséklésére is, javasolva az adminisztratív eljárások egyszerűsítését és gyorsítását.

Az Európai Uniónak mindemellett tőkepiacai teljes potenciálját is ki kel használnia, mivel túl sok vállalat igyekszik az Atlanti-óceán túlpartján finanszírozást felhajtani növekedéséhez, és túl sok európai megtakarítás talál máshol befektetési célpontokat a legígéretesebb, újonnan induló uniós vállalkozások helyett − fogalmaz a két politikus.

A francia elnök és a német kancellár szerint a szükséges befektetések mozgósításához most már komolyan hozzá kell látni az olyan, ténylegesen integrált európai pénzügyi szektor kiépítéséhez, amelynek középpontjában a banki és a tőkepiaci unió áll.

Ennek érdekében újra kell indítani az európai értékpapírpiac kialakítását, javítani kell az uniós tőkepiaci felügyelet konvergenciáját és hatékonyságát, harmonizálni kell a vállalati fizetésképtelenségi szabályozás és az adójogszabályok megfelelő területeinek keretrendszerét, és olyan EU-költségvetést kell kialakítani, amely megfelel a jövő követelményeinek − áll Emmanuel Macron és Olaf Scholz cikkében.

Nem először vázolja fel világpolitikával és Európával kapcsolatos nézeteit a háborúpárti Emmanuel Macron. A francia elnök korábban nagyszabású interjúban a The Economist lapnak megerősítette februári nyilatkozatát, hogy Európának be kell szállnia az orosz–ukrán háborúba, 

abszolút fenntartja tézisét, miszerint szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak a háborús zónába.

– Mert ha ma nem vállalunk katonai konfliktust az oroszokkal, akkor az oroszok megtámadhatják a lengyeleket, litvánokat, másokat is – mondta Macron. 

Mint írtuk korábban is, Nyugat-Európában óriási méreteket ölt a háborús pszichózis. A háborúpárti politikusok egymásra licitálva tesznek olyan kijelentéseket, amellyel egész Európát konfliktusba sodornák az oroszokkal. Az oroszok azonban nem maradnak válasz nélkül a nyugati fenyegetésekre.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese például a közösségi médiában közzétett bejegyzésében förmedt Kijev nyugati híveire, és azt állította, hogy „hülyék”, ha azt hiszik, hogy külföldi erők Ukrajnába küldése nem vezet veszélyes eszkalációhoz. 

Ha a NATO-katonák az ukránoknál kötnek ki, akkor nem korlátozódhatnak nem harci szerepekre

 – írta.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.