Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Svájc

Kína büntető hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 10:57
Laj Csing-tö új tajvani elnök integet a beiktatási ünnepségén Tajpejben 2024. május 20-án. Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot „a tajvani szeparatizmus” és „külső beavatkozások” elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a „Közös Kard–2024A” nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül, és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet »sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról«.

Hétfői beszédében a tajvani elnök, Laj Csing-tö a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s  felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve:  

Tajvan és Kína nem egymás alárendeltjei.

Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait. A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Borítókép: Laj Csing-tö új tajvani elnök integet a beiktatási ünnepségén Tajpejben 2024. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.