Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Rosszul áll a háborúpárti Macron szénája

Miközben csapatok küldését szorgalmazza az orosz–ukrán háborúban, hazájában nem képes gátat szabni a bűnözésnek és az erőszaknak Emmanuel Macron francia elnök. Ez a kudarc pedig Macron pártjának európai parlamenti választási kampányára is rányomja a bélyegét.

Forrás: Politico2024. 05. 22. 12:46
Emmanuel Macron francia államfő
Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben kifelé az erős vezető képét próbálja mutatni az olyan felelőtlen kijelentéseivel, mint például, hogy nyugati csapatokat kellene küldeni Ukrajnába, vagy hogy meg kellene fontolni az atomfegyverek bevetését, otthon nem képes szavatolni a rendet és a biztonságot Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron francia államfő
Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes)

Még Macron pártjának tisztségviselői is elismerik, hogy a francia polgárokat aggasztják az elmúlt időszak olyan erőszakos eseményei, mint a két börtönőr életét követelő fogolyszöktetés, vagy annak a fiatal fiúnak a tragédiája, akit azért szúrt le egy afgán származású migráns, mert nem volt hajlandó odaadni neki a telefonját.

Macron néhány hónapja azért nevezte ki a 35 éves Gabriel Attalt miniszterelnöknek, hogy ellenfelet állítson hadrendbe a Nemzeti Tömörülés nagyágyúja, Jordan Bardella ellen – mutat rá a Politico brüsszeli hírportál. 

Az újdonsült miniszterelnök a jól ismert érvelést vetette be a Nemzeti Tömörülés egyre növekvő népszerűségével szemben: oroszpártisággal vádolta meg a konzervatív pártot.

Attal vádjai és Macron háborúpárti megnyilvánulásai ugyanakkor nem érték el a kívánt hatást. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek több mint egyharmadának (35 százalék) a biztonság a legfontosabb.

A franciákat lényegesen jobban foglalkoztatja a határaikon belüli biztonság, mint a globális biztonság

– magyarázta Erwan Lestrohan, a felmérést készítő Odoxa közvélemény-kutató cég elemzője, hozzátéve, hogy az európai parlamenti választási kampányt Franciaországban nagyon is a belpolitikai témák uralják.

A szavazók leginkább Macron elnöki mandátumának értékeléseként tekintenek a voksolásra, és a felmérések szerint nem tűnnek elégedettnek a kormányzat munkájával. Az Odoxa felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka „elégtelennek” ítélte az állam biztonsági kérdésekben tett intézkedéseit.

A közelmúlt EP-választási közvélemény-kutatásainak eredményei szerint, amelyeket a HuffPost francia kiadása összesített, Macron pártja folyamatosan veszít a népszerűségéből, és már csak 16 százalékon áll, a Nemzeti Tömörülés 30 százalék feletti támogatásra számíthat júniusban.

Ez pedig európai szinten sem elhanyagolható fejlemény, ugyanis Franciaország 79 mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.