Észtországban a konzervatívok győztek

Lettországban vegyes eredmény született.

2024. 06. 10. 0:14
-
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észt jobbközép Isamaa párt, amelyet Urmas Reinsalu volt külügyminiszter vezet és amely jelenleg ellenzékben van, győztesként került ki, és Észtország hét európai parlamenti képviselői helyéből kettőt szerzett meg. Az ERR közszolgálati műsorszolgáltató szerint 78 ezer szavazatot kapott.

Szintén két helyet szerzett a Szociáldemokrata Párt, a választás első helyezettje.

Kaja Kallas miniszterelnök Reformpártja szenvedett, és az öt évvel ezelőtti két mandátumhoz képest ezúttal csak egy helyet kap. A választási eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Kallas ragaszkodott ahhoz, hogy miniszterelnökségét ez nem befolyásolja. A reformpárti Renew-hoz tartozó Centrum Párt, valamint az Identitás és Demokrácia csoporthoz tartozó jobboldali Konzervatív Néppárt is megtartotta egy-egy egyéni mandátumát.

Vegyes eredmény Lettországban

Valdis Dombrovskis lett kormányfő jobbközép Új Egység pártja nyerte meg a választásokat a balti országban, miután úgy tűnt, hogy a kemény jobboldali Nemzeti Szövetséggel való rivalizálás egy mandátumba fog kerülni.

Az eredmények szerint most mindkét párt megtartja két mandátumát. A szavazók negyede támogatta a néppárti Új Egység nevű pártot, mindössze 33,8 százalékon, ami gyakorlatilag nem változott 2019-hez képest. Dombrovskis a bizottság vezető tanácsadójával, Maija Celmiņával együtt egy fotót posztolt a rigai Szabadság-emlékműnél, hogy ünnepeljenek.

Dombrovskis célja, hogy visszavegye lett biztosi helyét, ami felszabadítaná a második helyet az Új Egység számára. Az egyik legfőbb kérdés: vajon bejut-e akkor Krisjānis Kariņs volt külügyminiszter? Őt a lista harmadik helyéről Sandra Kalniete, a híres írónő ugrotta át a listán, valószínűleg azért, mert tavaly áprilisban egy repülőgép-kiadási botrány közepette lemondott.

A másik öt lett képviselői hely ugyanennyi párt között oszlik meg. Nils Usakovs oroszbarát politikus megtartja mandátumát, ami azt jelenti, hogy továbbra is élvezheti a mentelmi jogot, amelyre azért van szüksége, hogy elkerülje a főváros polgármestereként tanúsított magatartása miatt hazájában folyamatban lévő több bírósági eljárást. Utódja, Martiņs Staķis szintén a zöld progresszívek színeiben jut be az Európai Parlamentbe.

Borítókép: Észtországban rengetegen szavaztak az európai parlamenti választásokon  (Fotó: AFP/Raigo Pajula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.