Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Megkezdődött a tanácskozás Svájcban

A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten.

Forrás: MTI2024. 06. 15. 11:39
A fotó svájci és ukrán zászlókat ábrázol a médiaközpontban az ukrajnai béke-csúcstalálkozó utolsó előkészületei közben a svájci Luzern közelében található luxusüdülőhelyen, Bürgenstockban. Fotó: Dimitar DILKOFF Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről akarnak tárgyalni, számolt be az MTI.

Volodimir Zelenszkij (középen) ukrán elnököt Svájc ukrajnai nagykövete, Felix Baumann (balra) és a svájci jegyzőkönyv helyettes vezetője, Manuel Irman (jobbra) üdvözölte, amikor 2024. június 14-én, az ukrajnai békecsúcs előtt a zürichi repülőtérre érkezik. (Fotó: AFP/Michael Buholzer)

A konferencia egy pénteki sajtóközlemény szerint a békefolyamat „első lépése”. A találkozó célja a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez, amely Oroszország teljes kivonulását követeli az elfoglalt ukrán területekről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a találkozón, Olaf Scholz német kancellár közvetlenül a dél-olaszországi Pugliából, a G7-ek találkozójának helyszínéről utazott oda. Az Amerikai Egyesült Államokat Kamala Harris alelnök képviseli.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg. Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt. Oroszország más szövetségesei, például India és a Dél-afrikai Köztársaság részt vesz a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviselteti magát. Brazília csak megfigyelőként vesz részt. 

 

Egy svájci rendőr áll őrt az ukrajnai béke-csúcstalálkozó kezdete előtt a svájci középső burgenstocki luxusüdülőhelyen, Luzern közelében 2024. június 15-én (Fotó: AFP/ Dimitar Dilkoff)

A szervezők eredetileg azt remélték, hogy Oroszország legfontosabb szövetségeseinek állam- és kormányfői is megjelennek a tanácskozáson. A találkozó svájci szervezői arra számítanak, hogy még az idén döntés születik egy újabb konferenciáról, Moszkva részvételével.

Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök béketervet vázolt fel, amiben azt követelte, hogy Ukrajna a harcok befejezésének feltételeként mondjon le Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja és a fekete-tengeri Krím félsziget területeiről. 

Az Ukrajna-tanácskozásnak egy luxushotel ad otthont, amely magasan a Luzerni-tó fölött található.

Borítókép: A fotó svájci és ukrán zászlókat ábrázol a médiaközpontban az ukrajnai béke-csúcstalálkozó utolsó előkészületei közben a svájci Luzern közelében található luxusüdülőhelyen, Bürgenstockban (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.