Mit tesz meg Von der Leyen a hatalomért?

Ursula von der Leyen az európai választásokon aratott győzelmét ünnepli, de hogy ő marad-e az EU Bizottság elnöke, az mindenekelőtt a jobboldali pártoktól függhet.

Forrás: Der Spiegel2024. 06. 10. 8:34
Preliminary results of the European Parliament elections are being announced in Brussels
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és az EPP vezető jelöltje a sajtónak beszél egy éjszakai rendezvényen az Európai Parlamentben Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen a választás éjszakáján azt mondta, a mai nap jó nap az EPP számára, és azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben nem jöhet létre többség az EPP nélkül.

Együtt bástyát építünk a bal- és jobboldal szélsőségeivel szemben. Megállítjuk őket

– fogalmazott Ursula von der Leyen, akit az EPP az Európai Bizottság következő elnökének jelölt.

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke tapsol az Európai Bizottság elnökének és az EPP vezető jelöltjének, Ursula von der Leyennek (j), aki beszédet mondott az EPP választási estéjén az európai parlamenti választások szavazása után. Brüsszelben 2024. június 9-én. (Fotó: AFP/JOHN THYS)
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke tapsol az Európai Bizottság elnökének és az EPP vezető jelöltjének, Ursula von der Leyennek (j), aki beszédet mondott az EPP választási estéjén az európai parlamenti választások szavazása után Brüsszelben 2024. június 9-én. Fotó: AFP

A jobbközép erő az adatok szerint az újjáalakuló parlament képviselőinek mintegy negyedét adhatja.

Manfred Weber szerint az Európai Néppárt az egyetlen néppárt Európában, és Von der Leyen a következő bizottsági elnök.

Ez azonban korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy Weber és Von der Leyen szeretné. Von der Leyent ugyanis nemcsak az uniós állam- és kormányfőknek kell jelölniük, hanem ezt követően az Európai Parlament képviselőinek többségének is meg kell őt választania. Ez pedig a német Spiegel szerint nagy akadályt jelent majd.

 

Honnan szerzi Von der Leyen a szavazatokat?

A bizottság elnöki székért való küzdelem már 2019-ben is szoros volt: Von der Leyen 383 szavazatot kapott az Európai Parlamentben, mindössze kilenccel többet a szükségesnél.

Ha az őt támogató pártok egységben szavaznának rá, Von der Leyennek nem sok félnivalója lenne. A jelenlegi előrejelzések szerint az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokrata (S&D) képviselőcsoport és az Újítsuk meg Európát liberálisai több mandátummal rendelkeznek, mint az a 361, ami Von der Leyennek elegendő lenne.

De nem ilyen egyszerű a helyzet. A francia Köztársaságiak, bár az EPP tagjai, már bejelentették, hogy Von der Leyen ellen fognak szavazni. Az EPP vezetése úgy számol, hogy a képviselőik 10-15 százaléka megtagadhatja Von der Leyen támogatását.

 

Tudnak és akarnak-e segíteni neki a zöldek?

A zöldek érzik az esélyt, bár az eredmények láttán a választási rendezvényük igen visszafogottra sikeredett, írta a német lap. A zöldek eredménye nem csak Németországban rossz, egész Európában szavazatokat veszítettek. Ennek ellenére 52 mandátumuk lesz a következő uniós parlamentben – 19-cel kevesebb, mint korábban, de még mindig elég ahhoz, hogy Von der Leyent átsegítsék a célvonalon. Számukra egy kisebb parlamenti frakció nagyobb hatalommal izgalmas kilátás lehet.

A probléma: Von der Leyen néppártja megbízhatatlannak tartja a zöldeket.

Az alternatívák keresése Von der Leyent az EPP-től jobbra eső pártokhoz vezette, különösen az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártja (ECR) képviselőcsoportjához. Ennek tagjai közé tartozik a lengyel PiS és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja.

Olaszország miniszterelnöke Giorgia Meloni virágot tart a 2024. június 10-i római európai választások eredményeit követő sajtótájékoztatón. (Fotó: AFP/Filippo MONTEFORTE)
Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni virágot tart a 2024. június 10-i római európai választások eredményeit követő sajtótájékoztatón. Fotó: AFP

Von der Leyen azonban kijelentette, hogy a párthovatartozás másodlagos jelentőségű. Bárki, aki az EU, Ukrajna támogatása és a jogállamiság mellett áll, potenciális partner lehet. És ez Meloni pártjára is vonatkozik.

A jobboldali párttal való együttműködés Von der Leyennek visszafelé is elsülhet, figyelmeztet a Spiegel.

Az SPD vezető jelöltje, Katarina Barley egyértelművé tette, hogy nem lesz együttműködés a jobboldali populistákkal. Hasonlóan vélekedett René Repasi, a német szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetője is.

– Ha az EPP jobbra keresi a többségét, akkor a szociáldemokraták már nincsenek játékban – mondta.

 

A visszakozás első jelei már felismerhetők  Von der Leyen éjszaka tett nyilatkozataiban

– Bástyát fogunk építeni a szélsőségekkel szemben, mind a bal-, mind a jobboldalról – mondta. – Meg fogjuk állítani őket.

Az azonban nem lenne elég, ha egyszerűen megtagadnák a Melonival való együttműködést. Repasi már meg is nevezte a szociáldemokrata támogatás árát. A következő bizottságnak fenn kellene tartania a Green Deal ambiciózus terveit, valamint Repasi azt is elutasította, hogy a migránsokat az Egyesült Királyság példáját követve afrikai országokba toloncolják.

Az Európai Parlament liberálisai sem akarnak biankó csekket adni Von der Leyennek – hangsúlyozza Moritz Körner, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa. A szociáldemokratákhoz hasonlóan a liberálisok is azt várják, hogy Von der Leyen elutasít minden együttműködést a jobboldali pártokkal. Körner szerint a három centrista párt a választások után elég nagy ahhoz, hogy az uniós politikát alakítani tudják.

Von der Leyennek nem lesz olcsó a második hivatali ciklus, már ha lesz.

 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és az EPP vezető jelöltje a sajtónak beszél egy éjszakai rendezvényen az Európai Parlamentben Brüsszelben (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.