Nem akarnak az európai emberek katonákat küldeni Ukrajnába

A megkérdezett európai emberek többsége elutasítja, hogy EU-csapatok menjenek Ukrajnába. Az országok lakossága eltérő mértékben, de elutasítja az uniós katonák Ukrajnába küldésének gondolatát. Ez derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Ezzel szemben a háborús lázban égő Macron nem zárja ki az európai egységek telepítését a háborúban álló országba, s egyes hírek szerint a francia kiképzőtisztek már ukrán földön vannak. Ezek a lépések pedig napról napra közelebb hozzák a harmadik világháborút.

2024. 06. 06. 6:24
Harkiv régió, 2024. május 14. A 92. dandárhoz tartozó Achilles zászlóalj egyik ukrán katonája egy öngyilkos drónt készül indítani orosz célpontok felé a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. május 12-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet kutatása azt mutatja, hogy a megkérdezett európai emberek nem szeretnék, ha a gyermekeik, unokáik, férjük, vagyis a családtagjaik és barátaik meghaljanak, csak azért, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában. A felmérés válaszadóinak többsége nem ért egyet azzal, hogy EU-tagállamok katonáit küldjék a háborúban álló országba.

 

Ne legyenek európai uniós katonák Ukrajnában!

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy egyetértene vagy nem értene egyet az EU-tagállamok katonáinak Ukrajnába küldésével?

A közvélemény-kutatások 2024 áprilisában és májusában történtek, országonként ezer fő megkérdezésével. Az eredmények alapján kiderül, hogy a lakosságnak csak egy igen csekély része támogatna egy ilyen javaslatot.

Az adatok szerint a bolgárok mindössze 6 százaléka értene egyet ezzel az elképzeléssel, a magyarok esetében 10, a szlovénoknál pedig 13 százalék a támogatók aránya. A románok (19 százalék), a szlovákok (12 százalék), a horvátok (14 százalék), az osztrákok (17 százalék) és a lengyelek (16 százalék) körében sem népszerű az ilyen terv. A megkérdezettek ötöde sem értene egyet ezzel. A cseheknél is kisebbségben vannak a katonák Ukrajnába küldését támogatók. Ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

A francia elnök és más uniós vezetők semmibe veszik az emberek akaratát

Az elmúlt hónapokban egymást érték egyébként a háborús uszítások a vezető európai politikusok részéről. Szinte egymásra licitálnak a háborúpárti vezetők. A cél nem egyéb, mint legyőzni Oroszországot bármi áron. Annak ellenére, hogy az emberek nem akarnak öldöklést, s több EU-s országban is elutasítják azt, hogy uniós katonákat küldjenek Ukrajnába, mégis hemzseg a kontinens azoktól a politikusoktól, akik háborús pszichózisban szenvednek. Az elképzelés élharcosa Emmanuel Macron. Mint arról a Magyar Nemzet több alkalommal is beszámolt, a francia elnök az elmúlt hetekben egyre keményebb álláspontra helyezkedett Oroszországgal szemben. A párizsi vezető az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába.  

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút. Minden lehetséges, beleértve nyugati csapatok Ukrajnába küldését is

mondta Emmanuel Macron február végén, amivel kinyitotta Pandora szelencéjét.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is a háború lehetséges eszkalációja mellé állt, mert szerinte szó szerint minden forgatókönyv lehetséges, írta meg korábban lapunk

Tudom, hogy pusztítóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció számára, de lelkileg hozzá kell szoknunk egy új korszak érkezéséhez. Ez a háború előtti korszak

hangsúlyozta március végén.

Lengyelország sem zárhatja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, jelentette ki Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter .

A háborúpártiak sorába beállt Josep Borrell is. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője például úgy fogalmazott:

Európának fel kell készülnie az esetleges háborúra, mivel az Ukrajnán túli kontinensen egy teljes körű konfliktus már nem fantázia.

A balti államok vezetői szintén támogatják, hogy még erőteljesebb támogatást kapjon Kijev a nyugati szövetségeseitől.

Már Ukrajnában a francia katonai kiképzők?

Úgy tűnik, egyre közelebb kerülünk egy valódi világháborúhoz. Mint arról lapunk korábban írt, az orosz külügyminiszter szerint a francia katonai kiképzők már Ukrajnában vannak. Moszkva szerint ezáltal legitim célponttá válnak ők is.

Lavrov a Kongói Köztársaság külügyminiszterével, Jean Claude Gakossóval tartott közös sajtótájékoztatón beszélt a franciákkal szembeni esetleges nyílt konfrontációról. 

Ami a francia kiképzőket illeti, azt hiszem, ők már Ukrajna területén vannak

 – mondta Lavrov. Hangsúlyozta: 

A katonai tisztviselők vagy zsoldosok státusuktól függetlenül legitim célpontot jelentenek fegyveres erőink számára.

 

Borítókép: A 92. dandárhoz tartozó Achilles zászlóalj egyik ukrán katonája egy öngyilkos drónt készül indítani orosz célpontok felé a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. május 12-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.