Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orosz külügyminiszter-helyettes: Ukrajna soha nem lesz NATO-tag

Minden bizonnyal Ukrajna NATO-tagsága is napirendre kerül a védelmi szövetség júliusban esedékes washingtoni csúcstalálkozóján, noha csatlakozására még várni kell, tekintve, hogy háborúban álló ország nem válhat a szervezet tagjává. Ukrajna tagsága azonban nemcsak a tagállamok körében van napirenden, hanem Oroszországban is beszédtéma. Legutóbb Szergej Rjabkov orosz külügyminiszer-helyettes tett igen erős megjegyzéseket Kijev NATO-tagságával kapcsolatban.

2024. 06. 19. 11:10
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár Fotó: MTI/EPA Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez soha nem fog megtörténni – szögezte le Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban arra válaszolva, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár többször beszélt arról, ahhoz, hogy Ukrajna a szövetség tagja legyen, le kell győznie Oroszországot. Felidézte, a posztszovjet ország NATO-tagsága 2008-ban merült fel először: „Ez volt a kiváltó oka a ma tapasztalható egész válság nagy részének” – magyarázta.

Figyelmeztetett egyúttal arra is, ha a NATO nem tanul a történelemből, nem fog jól járni.

A védelmi szövetség következő csúcstalálkozóját július 9. és 11. között rendezik meg az amerikai fővárosban, Washingtonban, melyen előrejelzések szerint napirendre kerülhet Ukrajna NATO-tagsága. Oroszország azonban nemcsak emiatt neheztel a szervezetre, azt sem nézik jó szemmel Moszkvában, hogy Stoltenberg nukleáris szövetség kialakításán dolgozik. Éppen a héten beszélt arról a főtitkár, hogy már tárgyal a tagállamokkal a nukleáris fegyverek telepítéséről, mondván, elrettentő erőre van szükség válaszul az Oroszország és Kína felől érkező fenyegetésre. Rjabkov az elhangzottak kapcsán tudatta, Moszkva számára továbbra is az ország biztonsága lesz az első. 

Az orosz–ukrán háború kapcsán szó esett továbbá a nemrégiben Svájcban megrendezett békekonferenciáról is, melyen orosz képviselet nélkül egyezkedtek a konfliktus lezárásáról. A külügyminiszter-helyettes arra mutatott rá, az eredmények messze elmaradtak attól, mint amit a szervezők és az amerikaiak vártak. Az alpesi ország ugyanakkor jelezte, ha sor kerülne egy második konferenciára, Vlagyimir Putyin orosz elnököt várják személyesen, az ellene érvényben lévő, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által kiadott elfogatóparancs ellenére is. Azt azonban Rjabkov sem tudta megmondani, az államfő elfogadná-e a meghívást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon konkrétan és világosan beszélt a rendezés azon paramétereiről, amelyekről készek vagyunk megállapodni és amelyekről újra lehet indítani a 2022-ben megszakított béketárgyalásokat

– fogalmazott.

Hozzátette: a Moszkva által megfogalmazott ütemterv az asztalon van, ám arra konkrét reakció – az elutasításon kívül – nem érkezett. A beszélgetés során szóba kerültek az amerikai–orosz kapcsolatok is, melyek a 2022 februárjában kitört orosz–ukrán háború óta mélypontra süllyedtek. Rjabkov közölte, noha semmi sem kizárt, nincs tervben, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat a nyugati nagyhatalommal.

Tudatta, a Washington és Moszkva közötti párbeszéd elsősorban a diplomáciai képviseletek működésével kapcsolatos ügyekre, valamint humanitárius ügyi és vízumkérdésekkel kapcsolatos egyeztetésekre korlátozódik. A külügyminiszter-helyettest kérdezték végül arról is, milyen választ vár az Egyesült Államoktól egy fogolycserére vonatkozó ajánlatára Oroszország. Június 26-án ugyanis megkezdődik az Oroszországban több mint egy éve fogva tartott Evan Gershkovich amerikai újságíró pere, akit kémkedéssel vádolnak.

Rjabkov most azt mondta, hogy „a labda az Egyesült Államok térfelén van, és elvárjuk tőlük, hogy válaszoljanak az előterjesztett ötletekre”.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kezet fog kétoldalú találkozójuk előtt a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozásán Vilniusban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.