Román magyarellenesek az ECR soraiban: az RMDSZ üdvözli a Fidesz lépését

Helytelen döntést hozott a pártcsalád.

Fotó: Kiss Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnálatosnak tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportjának döntését, miszerint felvették frakciójukba a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) EP-képviselőit – mondta a Magyar Nemzetnek Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője.

Az erdélyi magyar parlamenti képviselő azért is nevezte helytelennek a döntést, mert szerinte Georgia Meloniék ismerik a George Simion vezette pártot.

Nem tudom, milyen szempontokat vettek figyelembe, amikor így döntöttek, de hibás döntést hoztak. Az erdélyi magyar közösség képviselőiként nem tudunk egyetérteni ezzel a döntéssel

– fogalmazott Csoma Botond. Ami a Fidesz döntésével kapcsolatban, miszerint a párt EP-képviselői nem hajlandó beülni egy olyan frakcióba, amelynek az AUR politikusai is tagjai, a szóvivő arra emlékeztetett, hogy a Fidesznek stratégiai partnere az RMDSZ.

Üdvözöljük ezt a döntést, hiszen az erdélyi magyaroknak nemcsak ellenfél, hanem ellenség is az AUR, ezt a kampány során is bizonyították Simionék

– mondta Csoma Botond.   

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz európai parlamenti képviselői nem csatlakoznak a Georgia Meloni olasz miniszterelnök nevével fémjelzett ECR csoportjához, mivel a pártcsalád felvette soraiba az AUR-t. Kocsis Máté frakcióvezetője közösségi oldalán közölte: „A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”. 

Borítókép: Az RMDSZ sajtótájékoztatója a június 9-i romániai helyhatósági és EP-választásokon elért eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Kolozsváron, a szövetség székházának udvarán 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.