Több tucat migránst találtak egy járműben

Továbbra is nagy a migrációs nyomás a balkáni útvonalon. Miközben az Európai Bíróság hazánkat bünteti, amiért megvédi az EU határait, az illegális bevándorlók nem tesznek le a tervükről, az unió országaiba akarnak jutni.

2024. 06. 14. 10:07
Refugees And Migrants At The Greek Borders
Migránsok a balkáni útvonalon. (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embercsempészeket tartóztattak le a szerb rendőrök a dél-kelet szerbiai Pirot közelében, a bolgár határtól nem messze. Az ellenőrzés során volt mit látni az egyenruhásoknak, amikor kinyitották a járművet, 67 migráns volt benne – jelentette be Ivica Dacsics belügyminiszter.

Szerbia belügyminisztere, Ivica Dacsics Belgrádban 2024. április 10-én. (Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP)
Szerbia belügyminisztere, Ivica Dacsics. Fotó: AFP

A szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kursumlijai M. T.-t és a prokupljei M. P.-t embercsempészet vádjával tartóztatták le. 

A két őrizetbe vett személy kamionja rakterében 67 illegális migránst találtak a hatóságok.

De nem csak Szerbián keresztül próbálkoznak az illegális bevándorlók, hogy az Európai Unió területére jussanak. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, óriási gondokat okoz a migráció Montenegróban. Az Adria-parti ország egyes részeit gyakorlatilag ellepték az illegális bevándorlók. A helyiek elmondása szerint a migránsok miatt félnek, rettegnek, a házaikat pedig nem merik pár órára sem üresen hagyni. Arra is volt példa, hogy a bevándorlók üzletekbe és szalonokba törtek be, hogy elvigyék a bevételt, illetve házakat, lakásokat akartak kirabolni.

Korábban a migránsok balkáni útvonala Szerbián át észak felé vezetett a magyar határ irányába. Mióta a Délvidék északi részén fokozták a rendőri jelenlétet, irányt váltottak a bevándorlók. 

Amíg a balkáni útvonalon tömegek érkeznek, hogy az Európai Unióba jussanak, az Európai Bíróság kétszázmillió euróra – vagyis nyolcvanmilliárd forintra - büntette Magyarországot, emellett napi egymillió euró – azaz négyszázmillió forint – összegű kényszerítő bírságot is kiszabott, amiért hazánk nem engedi be az illegális migránsokat. Bakondi György szerint példátlan az Európai Bíróság döntése. 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en úgy fogalmazott: a döntés azt mutatja, hogy a liberális, baloldali politikai irány mindent megtesz annak érdekében, hogy megtörje Magyarország ellenállását, és hogy Magyarország biztonsági helyzetét a nyugat-európai helyzethez közelítse, ahol késes támadások, politikai feszültségek és terrorcselekmények sokasága tapasztalható.

 

Borítókép: Migránsok a balkáni útvonalon (Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.