Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Világháborúhoz vezethet Joe Biden veszélyes és kilátástalan játéka – állítják szakértők

Magyar szakértők nyilatkoztak az amerikai Breitbart hírportálnak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok engedélyezte, az ukránok amerikai fegyverekkel támadjanak Oroszországon belüli célpontokat. Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint Joe Biden amerikai elnök a tűzzel játszik.

Forrás: Breitbart2024. 06. 08. 13:05
BIDEN, Joe; AUSTIN, Lloyd; BLINKEN, Antony
Voldoimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök (b2) megbeszélést folytat Párizsban 2024. június 7-én. Jobbról a második Antony Blinken amerikai külügyminiszter, jobbról Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Fotó: Evan Vucci Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök elutasította azokat a véleményeket, amelyek szerint a döntésével, hogy fegyvereket küldött Ukrajnának, közvetlenül bevonja az Amerikai Egyesült Államokat az orosz–ukrán háborúba. Joe Biden azzal érvelt, kizárólag azt engedélyezte, hogy a fegyvereket az ukrán–orosz határ közelében használják fel, ahol az orosz erők Ukrajnára csapásokat mérnek. „Nem arról van szó, hogy fegyvereket adunk nekik, hogy csapást mérjenek Moszkvára, a Kremlre, hanem csak azokon a pontokon védjék meg magukat, ahol orosz erőktől támadás éri Ukrajnát” – fogalmazott.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint a fegyverek használatának korlátozása ellenére is veszélyes játékot űz Joe Biden.

Félek, mivel az oroszok hajlamosak hirtelen döntést hozni. Ilyen hirtelen eszkaláció volt 2014-ben a Krím elfoglalása, ilyen hirtelen eszkaláció volt, amikor 2022-ben megindították a teljes körű háborút. Nagyon tartok attól, hogy mi lehet a következő lépés az oroszok részéről. Minden lépés, ami fokozódást jelent ebben a háborúban, csakis rossz lépés lehet

–mondta.

Hozzátette: „Hiszek Joe Bidennek, amikor azt mondja, nem akarja, hogy amerikai katonák haljanak meg Ukrajnában. De ha ez a célja, akkor meg kell értenie, hogy nincs hova tovább fokozni a helyzetet. A helyzet egyszerű, az ukrán hadsereg nem lesz képes sikeres támadó hadműveleteket folytatni a jelenlegi hadsereggel, ami azt jelenti, amennyiben Joe Biden elutasítja az amerikai csapatok bevonását ebbe a háborúba, akkor a helyzet deeszkalációját kell támogatni.” A szakértő elismerte, hogy az álláspontját nem támogatja a liberális oldal, sőt néhány konzervatív kollégája körében sem túl népszerű az. Kiemelte, Ukrajna győzelme lehetetlen a nyugati csapatok bevonása nélkül, az viszont a vörös vonal átlépését jelentené.

 

A harmadik világháború felé menetelünk?

A Breitbart Schaller-Baross Ernő EP-képviselő álláspontjára is kíváncsi volt az orosz–ukrán háborút illetően, a Fidesz tagja a harmadik világháború kitörése miatt aggódik. „Nagyon félek attól, hogy a harmadik világháború felé haladunk” – szögezte le.

Először azt állították, hogy csak sisakokat küldenek. Aztán azt mondták, hogy kézifegyvereket és gránátokat küldenek. Végül azt mondták, hogy tankokat is bevetnek. Aztán tényleg küldtek F–16-osokat. Most pedig úgy döntenek, hogy az ukránok ezeket a fegyvereket használhatják az Oroszország elleni harcban. Itt atomháborúról beszélünk. Véget kell vetnünk ennek az őrültségnek. Két éve nincs előremozdulás a fronton, és emberek halnak meg

– mutatott rá.

Koskovics Zoltán szerint a magyarországi konzervatívok abban reménykednek, hogy az amerikai választást Donald Trump nyeri meg, aki azt ígérte, hogy elnökké válása után 24 órán belül véget vetne a háborúnak. „Világossá tette, hogy az egyik legfontosabb intézkedése az lesz, hogy minél hamarabb véget vessen ennek a háborúnak. Megérti, hogy ez a háború már nem szolgálja Amerika érdekeit” – fogalmazott. Schaller-Baross Ernő pedig reményét fejezte ki, hogy a vasárnapi európai parlamenti választások után a békebarát konzervatívok lesznek többségben, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a tűzszünet érdekében.

Több olyan politikusra van szükségünk az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban, akik kiállnak a béke mellett

 – mondta Schaller-Baross Ernő, aki egyúttal abban bízik, az amerikai elnökválasztás során békepárti politikus kerül a Fehér Ház élére.

Borítókép: Voldoimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök (b2) megbeszélést folytat Párizsban 2024. június 7-én. Jobbról a második Antony Blinken amerikai külügyminiszter, jobbról Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.