A magyar miniszterelnök békemissziójától hangos az olasz sajtó

Erős reakciók kísérték a váratlan látogatást.

2024. 07. 06. 10:51
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viharos látogatásként definiálja az Il Sole 24 ore gazdasági lap Orbán Viktor Moszkvába tett útját. A magyar miniszterelnök békemissziójától hangos az olasz sajtó. Erős reakciók kísérték a váratlan látogatást, annál is inkább, mivel míg az elmúlt két évben több európai kormányfő is ellátogatott Kijevbe, addig senki sem állt szóba Putyin orosz elnökkel, mivel a nyugati narratíva kizárólagos támadóként a konfliktus egyedüli felelőseként állítja be Moszkvát. Az olasz lapok említik, hogy a békemisszió valójában pár napja Kijevben kezdődött, Orbán Viktor látogatásával, amely oldotta a korábbi igen fagyos magyar–ukrán kapcsolatokat. 

Az olasz lap idézi a magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban elhangzott nyilatkozatát, miszerint lehetetlen békét teremteni egy kényelmes brüsszeli karosszékből, csodára várva. 

Azt is hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor nem az unió megbízásából látogatott Moszkvába. 

A Rai hírügynökség beszámol a Josep Borrell és a magyar kormányfő között kialakult szóváltásról a Magyarország által kezdeményezett békemisszió kapcsán. Az EU külpolitikai képviselője egy közleményben tudatta, hogy elhatárolódik Orbán Viktor kezdeményezésétől, hangsúlyozva, hogy semmifajta felhatalmazást nem kapott az Európai Tanácstól a moszkvai útra. A Rai idézi Orbán Viktor válaszreakcióját, miszerint a brüsszeli abszurditás, hogy mindeddig semmifajta megoldást nem talált az orosz–ukrán háborúra. A konfliktus lezárásához nézőpontváltásra van szükség, nem bürokratikus, hanem politikai ezközökre. 

Az Ansa hírügynökség szerint üres kezekkel tért vissza Orbán Viktor Moszkvából, az Európai Uniónak pedig dühkitörése van. Az unió azzal vádolja a magyar miniszterelnököt, hogy elhallgatta mind a kijevi, mind a moszkvai látogatásának előkészületeit, a NATO azonban elismerte, hogy tudott a békemisszióról, amely a jövő héten esedékes washingtoni csúcson megvitatásra kerül. 

Az Open hírügynökség cikke szerint pontos terv van Orbán Viktor moszkvai útja mögött, amely előkészíti Vlagyimir Putyin felmentését Donald Trump 2024-es USA-beli győzelméig. Magyarország vezetője az Európai Unió féléves budapesti elnöksége alatt önállóan intézkedett. Orbán úgy döntött, hogy úgy formálja Brüsszel politikáját, hogy megtörje a Kreml elszigetelését. És bár Putyin világossá tette, hogy nem akar Ukrajnával szemben álláspontot változtatni, Budapest miniszterelnöke továbbra is azt állította, hogy ez egy békemisszió. 

A Vatican News hírügynökség is beszámol a kettős misszióról, anélkül, hogy kommentálná a magyar kormányfő kezdeményezését annak ellenére, hogy a Szentszék a konfliktus kirobbanása óta egy békemisszió megkezdését szorgalmazza. 

Az IL Foglio napilap az unió megcsalásaként értékeli Orbán Viktor moszkvai útját és Putyin orosz elnökhöz való közeledését.

A La Veritá napilap szerint az Orbán Viktorral szemben megfogalmazott ellenséges kritikák azt igazolják, hogy az Európai Unió valójában nem akarja a háború lezárását. 

Az a tény, hogy a magyar kormányfő látogatása idegrohamot váltott ki a brüsszeli elitben az bizonyítja, hogy elfogadhatatlan minden olyan megoldás, nem nem a fegyvereket állítja a középpontba – írja a cikk szerzője. A lap azt is kiemeli, Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök nem kommentálta a Moszkvai tárgyalást, mely arra enged következtetni, hogy ő volt az egyetlen, aki valóban értékelte a magyar fél békemissziójának elindítását. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.