Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc

Amerikai támadás hazánk ellen, nem mindenki örülne annak, ha tűzszünet lenne Ukrajnában

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy az Egyesült Államok és a NATO egyetlen megoldást támogat az ukrajnai háború befejezésére: az Oroszországi Föderáció kivonulását Ukrajna területéről. Miközben Orbán Viktor Kijevben egy esetleges lehetséges tűzszünetről tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, Amerika több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajnának.

Forrás: Ukrainian News2024. 07. 03. 11:21
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (3.-R) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (3.-L) kétoldalú megbeszélésen vesz részt Kijevben. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden befolyással rendelkező országnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország teljesen kivonuljon Ukrajnából, írta az Ukrainian News.

US State Department press briefing held
Vedant Patel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának főszóvivője beszél a sajtónak az Egyesült Államok külügyminisztériumának sajtótájékoztatóján Washington DC-ben 2024. április 23-án (Fotó: Anadolu/AFP/Yasin Oztürk)

A kijevi találkozó után Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője kommentálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon javaslatát, hogy a háború befejezésének felgyorsítása érdekében fontolják meg a tűzszünetet.

Az amerikai diplomata arról beszélt, hogy a magyarországi partnerekre bízná Orbán Viktor javaslatának pontos értelmezését.

Mi és a NATO világossá tettük, hogy valóban csak egyetlen megoldás létezik, és ez az, hogy az Oroszországi Föderáció egyszerűen elhagyja Ukrajna területét. Már régóta úgy érezzük, hogy ez megint csak egy újabb példa arra, hogy Oroszország agresszor, megsérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, semmibe veszi az ENSZ Alapokmányát.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok aggódik-e amiatt, hogy ez a javaslat megosztottságot mutat a NATO-n belül, Patel erre azt hangsúlyozta, hogy az érintett országok joga, hogy beszéljenek az általuk képviselt politikáról. 

Ugyanakkor az Egyesült Államok „világossá tette partnereink és szövetségeseink számára, hogy minden olyan országnak, amely befolyással rendelkezik vagy bizonyos szerepet játszik, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország teljesen kivonuljon Ukrajnából”.

Úgy tűnik tehát, hogy Washington továbbra is a fegyverek küldésében látja a jövőt a béketárgyalások helyett.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban Arrived On An Unannounced Visit To Kyiv
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog 2024. július 2-án Kijevben, Ukrajnában. (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szintén Orbán javaslatáról szólva hangsúlyozta, hogy Ukrajnának saját terve van a béke elérésére. Nevezetesen, hogy megtartották az első békecsúcsot, és folyamatban van a második előkészítése.

A magyar kormányt rendszeresen támadó amerikai nagykövet David Pressman is csak úgy kommentálta a miniszterelnök kijevi látogatást, hogy az „előrelépés”, a tűzszüneti békajavaslat kapcsán hallgatott.

Zelenszkij korábban nyilvánosan már elítélte a tűzszünet ötletét, mondván, hogy „a szünet az ukrán harctéren nem jelenti a háború szünetelését”, írja a brüsszeli Politico, amely szerint Orbán „béketeremtőt játszik” Ukrajnában.

„A szünet Oroszország kezére játszana. Lehet, hogy utána eltiporna minket” – idézte Zelenszkij korábbi szavait a lap. 

Zelenszkij csak akkor állna szóba Oroszországgal, ha Vlagyimir Putyin kivonná csapatait a megszállt ukrajnai területekről, írja a Politico.

Az amerikai CNN pedig már a találkozóról szóló beszámoló címében is úgy fogalmazott: 

Orbán Viktor, Putyin legnagyobb európai szövetségese.

Majd így folytatta a tengerentúli hírcsatorna: a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló és Ukrajna európai támogatását kritizáló Orbán. A CNN honlapján olvasható cikkben az áll, a tekintélyelvű magyar vezető rendszeresen megkísérelte megakadályozni azokat az Európai Uniós kezdeményezéseket, amelyek további katonai és pénzügyi támogatást nyújtanak Kijevnek a konfliktus idején.

Miközben Orbán Viktor Kijevben egy esetleges lehetséges tűzszünetről tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, onnan több ezer kilométerre újabb brutális támogatásokról döntöttek. Mint arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter kedden, amikor a Pentagonban találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbról a 3.) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (balról a 3.) kétoldalú megbeszélésen vesz részt Kijevben (Fotó: AFP/ Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.