Légiriadót rendeltek el a NATO-országban az orosz támadás miatt

F–16-osoknak is fel kellett szállni, hogy ellenőrizzék a légteret. A megsemmisített drónok áthulló törmeléke miatt figyelmeztették az embereket.

2024. 07. 25. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában, az ukrán határ közelében már második éjszakára hirdettek légiriadót. Az orosz drónok támadása miatti veszélyre figyelmeztették a lakosságot. Erről az ukrán sajtó számolt be a Digi24-re hivatkozva.

Mint írják légiriadót rendeltek el a Duna-menti Tulcsa, azaz Tulcea határvárosban. Július 25-én éjjel 1 óra 20 perckor Románia lakosai RO-Alert figyelmeztetést kaptak az esetleges lehulló törmelék miatt.

Hazánk területe nem célpontja az Oroszországi Föderáció támadásainak, ezeket az üzeneteket azért küldik, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, hogy Románia területére hullhat a megsemmisült drónok törmeléke

– közölte a segélyszolgálat.

Ez már a második este egymás után, amikor Románia figyelmeztetett a dróntámadások okozta veszélyekre. Július 24-én éjjel két F–16-os vadászgép szállt fel a NATO-tagállamban, hogy figyeljék a légi helyzetet.

Azon az éjszakán az oroszok egyébként ismét támadást indítottak Ukrajna ellen. Harmincnyolc támadó drónt bocsátottak fel, amelyekkel az ország középső és déli régióinak infrastrukturális létesítményei ellen indítottak akciót.

A légvédelmi erők 25 Sahed drónt lőttek le. Az ukrán légierő szerint három drón azonban „elveszett”, miután azok átlépték a román határt.

A Krónika Online később arról számolt be, hogy a román terület mindössze néhány száz méterre van az Odessza környéki ukrajnai Izmjail dunai kikötőjétől, amelyet már a második egymást követő éjszaka támadtak drónok.

A román hatóságok eddig nem erősítették meg, hogy az orosz drónok román területen csapódtak volna be, ugyanakkor védelmi minisztériumi források szerint a helyszínre küldött egységek olyan fémdarabokat találtak, amelyek a drónokból származhatnak. 

A védelmi minisztérium szerint a tárca, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a belügyminiztérium szakemberei három olyan területet vizsgáltak meg, ahol pilóta nélküli légi járművek zuhanhattak le az előző éjszakai orosz támadás után. 

Reagált az incidensre Luminița Odobescu külügyminiszter is. 

Oroszország számos szörnyű támadást követett el az ukrán polgári infrastruktúra ellen. Román területen is találtak törmelékeket. Tájékoztattuk szövetségeseinket és egyeztetünk vekük az ügyben. Románia határozottan elítéli ezeket a felelőtlen cselekedeteket

 – fogalmazott az X közösségi platformon a miniszter. A román közszolgálati televízió munkatársai a helyszínen járva rábukkantak a becsapódás helyére, ahol a drón lezuhanásának helyén keletkezett kráter, valamint megégett fák és növényzet tanúskodik az incidensről – írja a Krónika.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, Netloop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.