Kétségbeesetten követelőznek az ukránok, még több fiatalt küldenének a háborús húsdarálóba

Ukrajna a Krím visszafoglalását tervezi azzal a céllal, hogy felszabadítsa a megszállt területeken élő állampolgárait. Ezt mondta a The Guardiannek Olekszandr Szirszkij. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kijelentette, hogy a terv megvalósítása „reális”, de a részletek „katonai titkok”.

2024. 07. 25. 7:19
RPG-7 típusú gránátvetõvel tüzel egy kiképzõprogramban részt vevõ fegyenc Kelet-Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje az 1991-es nemzetközileg elismert határokat. Erről beszélt a The Guardian brit napilapnak az ukrán fegyveres erők főparancsnoka

Győznünk kell, hogy felszabadítsuk polgárainkat, akik a megszállt területeken vannak, akik szenvednek

 – húzta alá Olekszandr Szirszkij.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén John Healey brit, Ruben Brekelmans holland és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (b-j), valamint Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (j2) emlékművet koszorúz a dél-ukrajnai Odesszában 2024. július 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén John Healey brit, Ruben Brekelmans holland és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (balról jobbra), valamint Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (jobbra a második) emlékművet koszorúz a dél-ukrajnai Odesszában 2024. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

– Mint sok katona, ő is ritkán látja a családját – mondta. – Bátor embereink vannak és nehéz történelmünk – jegyezte meg.

Szenvednek nélkülem, szóval lehet, hogy ez nekem is gond. De tudom, hogy nyerni fogunk. Tudom, hogyan kell csinálni. És biztos vagyok benne, hogy megtesszük

 – tette hozzá.

Szirszkij azt is elmondta, hogy az orosz erők sokkal jobban felszereltek, mint az ukránok, több harckocsival, gyalogsági harcjárművel és katonával rendelkeznek, amelyek létszáma a 2022-es invázió kezdetén mért 100 ezer katonáról mára 520 ezerre nőtt. Rámutatott, hogy Moszkva az év végéig 690 ezer főre tervezi növelni haderejét.

Ami a felszerelést illeti, 1:2 vagy 1:3 arány van a javukra

 – mondta. Az ukrajnai pontos adatokat azonban nem hozták nyilvánosságra.

2022 óta az orosz harckocsik száma megduplázódott, 1700-ról 3500-ra, míg a tüzérségi rendszerek háromszorosára, a páncélozott szállítógépek száma pedig 4500-ról 8900-ra nőtt.

Annak ellenére, hogy az oroszok minden oldalról támadják az ukrán állásokat, a katonai vezető úgy véli, hogy meg lehet állítani az orosz előrenyomulást.

Szirszkij megjegyezte, hogy az ukrán erők „nem védik meg mindenáron a romokat”, és Oroszország számbeli fölénye ellenére sokkal több katonát veszített, mint Ukrajna – írja a The Guardian.

Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az ukrán légvédelmet. Ebben az F–16-os gépek segíthetnek, de hozzátette, a nyugati szövetségesek ígérete ellenére sem biztos, hogy mikor szállítják azokat Ukrajnába.

Az F–16-osoknak azonban a lelövés veszélye miatt legalább 40 kilométerre kell lenniük a fronttól, ezért az ukrán erők a drónok bevetésére térnek át.

Szirszkij azt állítja, hogy Ukrajna eddig „mintegy 200 kulcsfontosságú helyszínt” célzott meg az Oroszországi Föderáció területén. Ezek katonai logisztikához kapcsolódnak, húzta alá.

Kevés a katona, a frontra vinné az embereket az ukrán vezetés

Kijev számára az egyik legfontosabb kihívás az elhunyt vagy megsérült ukrán katonák helyére újoncok keresése. Éppen ezért a kormány a közelmúltban 27-ről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát. A múlt héten pedig életbe lépett egy új törvény, amely előírja a férfiaknak, hogy regisztrálják adataikat a katonai toborzóközpontokban. 

A fegyveres erők parancsnoka elmondta, hogy mozgósítás nélkül nem tud új tartalékokat és dandárokat létrehozni, amelyekre azért van szükség, mert Oroszország növeli szárazföldi haderejét. Azaz még több fiatalt küldene a háborús húsdarálóba Kijev.

Nagyon fontos számunkra, hogy Ukrajna minden állampolgára eleget tegyen alkotmányos kötelességének. Remélem, a győzelem után el tudják mondani a gyerekeiknek, hogy hol voltak. Hol voltál, amikor Ukrajna összes polgára ilyen ádáz csatákban vívott? Ez a kérdés

 – tette hozzá.

Felszólította a külföldön élő ukránokat is, hogy csatlakozzanak a háborús erőfeszítésekhez. A kiképzésüket Lengyelországban szervezik meg, majd a 977 kilométer hosszú frontra küldik őket. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az ukrán parlament három hónappal meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást. A Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvényt a média jelentése szerint az országgyűlés többsége megszavazta. A hadiállapot és a mozgósítás a hosszabbítás nélkül augusztus 12-én ért volna véget.

Borítókép: A 2024. június 22-i képen RPG–7 típusú gránátvetővel tüzel egy kiképzőprogramban részt vevő fegyenc a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszki területen (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.