Orosz–ukrán háború: Így reagált a Vatikán Zelenszkij béketervére

Pozitív jelzés, hogy meghívják Moszkvát a békekonferenciára.

2024. 07. 24. 18:45
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij béketerve nem elegendő az ukrán válság megoldásához – jelentette ki Pietro Parolin bíboros, a Szentszék államtitkára a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint. 

A Vatikán államtitkára kiemelte, pozitív jelzés, hogy az ukrán vezető korábbi nyilatkozatai arról a szándékról, miszerint meghívják Moszkvát a következő békekonferenciára.

Pietro Parolin bíboros úgy véli, hogy az ukrán konfliktus még mindig messze van a rendezéstől – fejtette ki a bíboros szerdán az Avvenire olasz napilapnak adott interjújában.

Parolin bíboros a hét elején 2022 februárja óta először járt Ukrajnában, és különböző találkozókon vett részt magas rangú ukrán állami tisztviselőkkel, köztük Volodomir Zelenszkij elnökkel. Különös figyelmet fordítottak az első békecsúcs döntéseire és a Vatikán szerepére az igazságos és tartós béke megteremtésében Ukrajna számára.

Ukrajna meghívta Ferenc pápát, hogy látogasson el az orszába, de a egyházfő már az elején világossá tette, hogy minden lehetséges kijevi látogatást moszkvai látogatás követne.

Borítókép: Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén, a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án. (Fotó: AFP/Pool/Alessandro Della Valle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.