Romániából is a magyar miniszterelnököt dicsérik

„Orbán az egyetlen európai vezető, aki közvetlen kapcsolatban áll Trumppal”

TAKÁCS Szabolcs; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Washingtonba érkezett Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Ponta volt román miniszterelnök egy televíziós interjúban követendő példaként említette Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnök diplomáciai aktivitását, aki békemissziója részeként Kijev, Moszkva és Peking között ingázott, majd Washingtonba utazott.

Egy ország, amely fele akkora, mint Románia, és nincs kijárata a Fekete-tengerhez, sikeresen érezteti jelenlétét a nemzetközi színtéren vezetője tevékenysége által. Orbánt dicsérték a kijevi látogatásért és kritizálták a moszkvai látogatásért, de továbbra is aktív és jelen van fontos tárgyalásokon

– mondta Ponta, aki jelenleg Marcel Ciolacu miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója. 

Ponta bírálta Klaus Johannis államfőt és Nicolae Ciuca szenátusi elnököt, akik – szerinte – semmilyen jelentős hatást nem értek el a nemzetközi találkozóikon, jelenlétük inkább formális volt, mint hatékony. Orbán Viktor kapcsán az exkormányfő kiemelte, hogy sikerült aktív kapcsolatot fenntartania fontos nemzetközi vezetőkkel, beleértve Donald Trump volt amerikai elnököt is. Megemlítette, hogy a magyar miniszterelnök az egyetlen európai vezető, aki közvetlen és nyílt kapcsolatot tartott fenn Trumppal, ami azt jelzi: képes eligazodni a bonyolult nemzetközi politikában. 

Orbánnak sikerült közvetlen kapcsolatot fenntartania Trumppal. Megmutatva, hogy valódi ráhatása van, sikeresen kezeli a nemzetközi kapcsolatokat. Ez azt mutatja, hogy Orbán olyan vezető, aki hatékonyan tudja használni erőforrásait és befolyását

– fogalmazott Ponta.

Victor Pontát tavaly nyáron kérte fel tiszteletbeli tanácsadónak Marcel Ciolacu román miniszterelnök azzal a feladattal, hogy a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban segítse őt. Pontának befolyásos kapcsolatai vannak Kínában, korábban több alkalommal szorgalmazta a román–kínai kapcsolatok erősítését. A volt kormányfőt 2016-ban ugyancsak tiszteletbeli tanácsadónak kérte fel Alekszandar Vucsics szerb elnök. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Takács Szabolcs nagykövet (k) Washingtonban, az Andrews légibázison 2024. július 9-én. A kormányfő a NATO július 9-e és 11-e között zajló csúcstalálkozóján vesz részt az amerikai fővárosban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.