A harcok ellenére folytatódik a gáztranzit az ukrán gázszállító rendszeren keresztül Európába

A Kurszki területen történt események ellenére a gázszállítás az európai fogyasztók felé a szokásos módon zajlik – jelentette az rbc.ua.

Forrás: RBC.ua2024. 08. 09. 13:37
Szelep látható a csővezeték előtt az orosz-ukrán határ közelében lévő szudzsai orosz gázkompresszor állomáson 2009. január 11-én. Fotó: SERGEI SUPINSKY Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán lap az Ukrinformra hivatkozva számolt be a gáztranzit zavartalanságáról.

Emberek dolgoznak az orosz–ukrán határ melletti szudzsai orosz gázkompresszor állomáson 2009. január 11-én (Fotó: AFP/SERGEI SUPINSKY)

A gázszállítás az európai fogyasztókhoz a szokásos módon, minden változás nélkül történik. A gázjelöléseket megerősítették, a gáz fizikai áramlása változatlan

– közölte az üzemeltető ukrán GTS. Tegnap a piac is reagált a kurszki térségben zajló harcokra, amelyek az orosz gáz egyetlen működő ukrajnai belépési pontja közelében zajlanak. Így a földgáz ára Európában újra emelkedni kezdett, és 2024 eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A gáz ára Európában szerdán 5,5 százalékkal emelkedett, miután az oroszországi kurszki térségben zajló harcok során az ukrán haderő elfoglalta a Gazprom elosztóállomását, ahonnan a gázt Európába továbbítják.

Az orosz exportőr, a PJSC Gazprom közölte, hogy augusztus 8-án a Szudzsa átvételi ponton áthaladó tranzit mennyiségét napi 37,3 millió köbméterben határozták meg, ami valamivel elmarad a szokásos 42 millió köbmétertől.

Az ukrán hadsereg egységei szerda reggel hatoltak be a kurszki térségbe, és a nap végére mintegy 25 kilométert haladtak előre, elfoglaltak mintegy tucatnyi települést, valamint az orosz gázállomást, írta meg lapunk korábban. Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára.

Borítókép: Szelep látható a csővezeték előtt az orosz–ukrán határ közelében lévő szudzsai orosz gázkompresszor állomáson 2009. január 11-én (Fotó: AFP/SERGEI SUPINSKY)


 





 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.