Baljós üzenetet küldött a belarusz elnök

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint a hadsereg csaknem egyharmada az ukrán határon tartózkodik.

Forrás: Reuters2024. 08. 18. 21:35
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Fotó: Jauhen Jercsak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök vasárnap közölte, hogy Ukrajna több mint százhúszezer katonát állomásoztatott Belarusszal közös határán, és a teljes határ mentén közel egyharmadát vetette be a fegyveres erőinek, írta a Reuters. Azt nem fedték fel, hogy pontosan hány katonáról van szó. Belarusz hadseregének mintegy negyvennyolcezer katonája és körülbelül tizenkétezer állami határőrkatonája lehet egy 2022-es jelentés szerint.

 

Ismerve az agresszív politikájukat, mi elhelyeztük a katonaságunkat az egész határ mentén. Háború esetén a védelmet fogják biztosítani

– mondta Lukasenka.

Szombaton ugyanakkor az ukránok azt állították, hogy nem látták jelét belarusz csapatoknak a határon. Andrij Demcsenko, az ukrán határszolgálat szóvivője vasárnap az ukrán médiának azt nyilatkozta, hogy a helyzet a határon változatlan.

Amint látjuk, Lukasenka retorikáján nem változtat, hanem folyamatosan ront a helyzeten, hogy a terrorista ország kedvében járjon

– mondta Demcsenko. 

Lukasenka szerint a belarusz–ukrán határ soha nem látott módon alá van aknáza, és az ukrán csapatok hatalmas veszteségeket szenvednének, ha megpróbálnák átlépni azt.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.