Orbán Viktorral való „barátkozása” miatt támadják a román kormányfőt

Röviddel azután, hogy Marcel Ciolacu román miniszterelnök bejelentette, indul a novemberi elnökválasztáson, máris a magyarkártya bevetésével támadták a kormányfőt. A hatalmi koalíció kisebbik formációjának egyik ismert parlamenti képviselője, Adrian Cozma az egyik bukaresti hírtelevízióban Ciolacunak a magyar miniszterelnökkel ápolt „barátságát” emlegette negatívumként.

Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu looks on during a meeting with US Secretary of State Antony Blinken, not pictured, in the Thomas Jefferson Room of the US Department of State in Washington, DC, on December 4, 2023. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Marcel Ciolacu román miniszterelnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa érvelése szerint a román kormányfő Orbán Viktor „barátja”, mivel többször is tárgyalt vele, s nem dorgálta meg a tusnádfürdői beszéde miatt. Cozma azt is kijelentette, hogy a magyar miniszterelnök „közismerten” barátkozik Vlagyimir Putyinnal, így közvetett módon Marcel Ciolacu az orosz elnököt is partnerként fogadja el. A PNL képviselője elmondta: kíváncsi, miről tárgyalt az újdonsült román államfőjelölt Orbán Viktorral, milyen „Romániát érintő vállalásokat” ígért Magyarország kormányfőjének. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is reagált Marcel Ciolacu államfőjelöltségére. 

Mint mondta: nem meglepő a miniszterelnök bejelentése. Úgy vélte, a szociáldemokrata pártelnök biztosan bejut a második fordulóba, ahol Elena Lasconi (az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetője) lehet az ellenfele. 

„Lasconi lehet a meglepetés 2024-ben. Rendelkezik a szükséges emberi és belső erőforrásokkal ahhoz, hogy a második helyen végezzen. Jelenleg így látom a helyzetet, majd kiderül, hogy mi lesz” – mondta Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek. Közölte: az RMDSZ szeptember 6-án nevesíti az államfőjelöltjét. 

Egy július végi felmérés szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök 31 százalékos támogatottsággal vezeti a potenciális elnökjelöltek népszerűségi listáját. Nicolae Ciuca, a PNL elnöke a második 19 százalékkal, míg Mircea Geoana, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese, a PSD egykori vezetője és George Simion, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség vezére 15 százalékon áll. Elena Lasconi 12 százalékos támogatottsággal vágna neki a megméretésnek.    

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.