Oroszország hivatalosan is panaszt tett Németországnál az Északi Áramlat elleni merénylet kivizsgálása miatt

Ezzel egy időben tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy Berlin teljesítse nemzetközi kötelezettségeit a terrorizmus elleni küzdelem terén – közölte Oleg Tyapkin, a külügyminisztérium európai főosztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 08. 19. 6:25
A svéd parti őrség egyik repülőgépéről készült 2022. szeptember 28-i kézi felvételen az Északi Áramlat 2 gázvezeték szivárgása látható a Balti-tenger. Az Északi Áramlat gázvezeték 2022-es szabotázsát magas rangú kijevi tisztviselők hagyták jóvá - jelentette egy augusztus 15-i jelentés, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben támogatásáról biztosította az akciót. Régóta folynak a találgatások arról, hogy ki állt az akció mögött, Ukrajna és Oroszország egyaránt tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy Ukrajna akkori legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zaluzsnij felügyelte az Oroszország által Európába szállított gázvezetékek felrobbantásának tervét.
A svéd parti őrség egyik repülőgépéről készült 2022. szeptember 28-i kézi felvételen az Északi Áramlat 2 gázvezeték szivárgása látható a Balti-tenger. Az Északi Áramlat gázvezeték 2022-es szabotázsát magas rangú kijevi tisztviselők hagyták jóvá - jelentette egy augusztus 15-i jelentés, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben támogatásáról biztosította az akciót. Régóta folynak a találgatások arról, hogy ki állt az akció mögött, Ukrajna és Oroszország egyaránt tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy Ukrajna akkori legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zaluzsnij felügyelte az Oroszország által Európába szállított gázvezetékek felrobbantásának tervét. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok körözési listára tették a balti-tengeri terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetőjét, aki ukrán állampolgárságú – fogalmaz a RIA Novosztyi.

„Abból ítélve, hogy a német média régóta és módszeresen azt a tézist hirdeti, hogy ezek a személyek semmilyen államhoz nem kötődnek, a német nyomozást is úgy zárják le, hogy nem derül fény a Északi Áramlat aláaknázásának valódi megrendelőire” – mondta.

Oroszország nem szándékozik eltűrni ezt a helyzetet – hangsúlyozta Tyapkin.

„Felvetettük a kérdést, hogy Németország és más érintett országok teljesítik-e az ENSZ terrorizmus elleni egyezményeiből eredő kötelezettségeiket. Az erre vonatkozó követeléseket hivatalosan kétoldalúan, többek között Berlin felé is benyújtottuk” – mondta.

Moszkva – tette hozzá a tárcavezető – a hatályos nemzetközi szabályoknak megfelelő tárgyalásokra törekszik. A további lépések a Nyugat reakciójától függnek – mondta a diplomata.

Borítókép: A svéd parti őrség egyik repülőgépéről készült 2022. szeptember 28-i kézi felvételen az Északi Áramlat 2 gázvezeték szivárgása látható a Balti-tenger. Az Északi Áramlat gázvezeték 2022-es szabotázsát magas rangú kijevi tisztviselők hagyták jóvá – írta egy augusztus 15-i jelentés, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben támogatásáról biztosította az akciót. Régóta folynak a találgatások arról, hogy ki állt az akció mögött, Ukrajna és Oroszország egyaránt tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy Ukrajna akkori legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zaluzsnij felügyelte az Oroszország által Európába szállított gázvezetékek felrobbantásának tervét (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.