Kiderült: Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását

„Az egész dolog egy átmulatott éjszaka után és egy maroknyi ember vasszigorú elszántságával született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért” – olvasható a Wall Street Journal cikkében, amelyben az egyik tisztet idézik, aki részt vett az akcióban. Az ukrán csapat a CIA utasításaival szembemenve vitte véghez a támadást.

Forrás: The Wall Street Journal2024. 08. 15. 11:43
A tenger alatti robbanások az Északi Áramlat 1 és 2 négy csővezetéke közül hármat megrongáltak.
A tenger alatti robbanások az Északi Áramlat 1 és 2 négy csővezetéke közül hármat megrongáltak. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. szeptember 26-án az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékekben visszaesett a nyomás, majdnem nullára három robbanás következtében. A támadásról új részletek kerültek nyilvánosságra a Wall Street Journalnak köszönhetően. Mint kiderült, az elkövetők a németországi Rostock balti-tengeri kikötővárosban béreltek egy Andromeda nevű jachtot. A hajót egy lengyel utazási iroda segítségével bérelték ki, amelyet az ukrán hírszerzés a pénzügyi tranzakciók fedőszerveként hozott létre közel egy évtizeddel ezelőtt.

A legénység egy aktív szolgálatot teljesítő katonatisztből állt, aki a háborúban harcolt, tapasztalt kapitány volt, négyen pedig tapasztalt mélytengeri búvárok voltak. A legénységben civilek is voltak, akik közül az egyik egy harmincas éveiben járó nő volt, aki magánúton képezte ki magát búvárnak. 

A nőt nemcsak a képességei miatt választották ki, hanem azért is, hogy a legénység hihetőbben tudja nyaraló barátoknak álcázni magát.

Az elkövetők búvárfelszereléssel, műholdas navigációval, egy hordozható szonárral és a tengerfenék nyílt forráskódú térképeivel felszerelkezve indultak útnak. A német vizsgálatot ismerő személyek szerint a négy búvár párban dolgozott. A koromsötét, jeges vízben ügyködtek, és egy HMX nevű, erős robbanóanyagot kezeltek, amelyet időzítővel vezérelt detonátorokra kötöttek. A könnyű robbanóanyagból egy kis mennyiség is elegendő volt a nagynyomású csövek felszakításához.

A támadás során a négy vezetékből hármat sikeresen kiiktattak.

 A Wall Street Journal kiderítette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben jóváhagyta a tervet, de később, amikor a CIA tudomást szerzett a részletekről, az ukrán elnök elrendelte, hogy állítsák le az előkészületeket.

A Wall Street Journal szerint ezután az akkori vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij szorgalmazta a terv végrehajtását. A lap négy magas rangú ukrán védelmi és biztonsági tisztviselővel beszélt, akik vagy részt vettek az összeesküvésben, vagy közvetlenül tudtak róla. Mindannyian azt nyilatkozták, hogy „a csővezetékek legitim célpontot jelentettek Ukrajna Oroszország elleni védelmi háborújában”.

Zaluzsnij tábornok, aki jelenleg Ukrajna nagykövete az Egyesült Királyságban, egy szövegváltásban azt mondta, hogy nem tud semmiféle ilyen műveletről, és hogy minden ellenkező értelmű felvetés „puszta provokáció”. Hozzátette, az ukrán fegyveres erőknek nincs felhatalmazása tengerentúli missziók végrehajtására, ezért nem is vett volna részt benne.

Beszámolójuk egy része megegyezett a támadással kapcsolatos, közel két éve tartó német rendőrségi nyomozás eredményeivel is. A vizsgálat során bizonyítékokat szereztek, többek között e-maileket, mobil- és műholdas telefonok kommunikációját, valamint ujjlenyomatokat és DNS-mintákat gyűjtöttek a szabotőröktől. A németországi nyomozás nem hozta Zelenszkijt közvetlenül kapcsolatba a titkos művelettel.

Az elkövetők egy különleges műveletekben jártas, hivatalban lévő tábornok felügyeletére bízták a missziót, akinek közvetlenül Zaluzsnijnak kellett jelentenie. A tervet ismerő négy személy szerint Zelenszkij napokon belül jóváhagyta azt. Minden megállapodás szóban történt, írásos nyom nem maradt.

A következő hónapban azonban a holland katonai hírszerző ügynökség, a MIVD tudomást szerzett a tervről, és figyelmeztette a CIA-t – állítja több, a holland jelentést ismerő személy. Az amerikai és német tisztviselők szerint az amerikai tisztviselők ezután azonnal értesítették Németországot.

Ezt követően a CIA figyelmeztette Zelenszkij irodáját, hogy állítsa le az akciót – mondták amerikai tisztviselők. A beszélgetést ismerő ukrán tisztek és tisztviselők, valamint nyugati hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán elnök ezután utasította Zaluzsnijt, hogy állítsa le a műveletet. A tábornok azonban figyelmen kívül hagyta a parancsot. 

Napokkal a támadás után, 2022 októberében a német külügyi titkosszolgálat egy második fülest kapott az ukrán összeesküvésről a CIA-tól, amely ismét továbbította a holland katonai hírszerzés, a MIVD jelentését. A német és holland tisztviselők szerint ez részletes beszámolót nyújtott a történtekről, beleértve a használt hajó típusát és az elkövetők által bejárt útvonalat.

A német nyomozók több tucat potenciális tanút hallgattak ki, átvizsgálták a tengerfeneket a robbanások környékén, és adatok tömkelegét szűrték át, beleértve a digitális kommunikációt, az utazási nyilvántartásokat és a pénzügyi tranzakciókat. 

Most már az is elég valószínű, hogy ehhez az eseményhez vezethető vissza Zaluzsnij és Zelenszkij kapcsolatának megromlása is, amely a tábornok leváltásához vezetett. 

Borítókép: A tenger alatti robbanások az Északi Áramlat 1 és 2 négy csővezetéke közül hármat megrongáltak (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.