Zelenszkij a lakosságtól és a vállalkozásoktól venne el pénzt, hogy folytathassa a háborút

Óriási a felháborodás Ukrajnában az új adók miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további vagyonokat költene a háborúra. Az amerikaiak szerint a törvénytisztelő állampolgárok sanyargatása helyett inkább a szürkegazdaság visszaszorításán kellene dolgozni.

2024. 08. 02. 7:53
UMEROV, Rusztem; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (b) egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat) Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény ellenállásba ütközik a háború finanszírozását célzó adóemelés miatt az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij és Ukrajna kormánya ellen lázadnak a külföldi és a belföldi kézben lévő vállalkozások a tervezett adóemelés miatt. Erről ír a Politico brüsszeli hírportál.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Kijev ötlete ugyanis az volt, hogy mintegy 2,7 milliárd eurós adóemelést szabjanak ki az amúgy is nehéz helyzetben lévő lakosságra.

A háború már harmadik éve tart, és a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy ne emelje meg a vállalkozások adóját. Mára a védelmi erők finanszírozásának növelésére szolgáló összes többi forrást kimerítettük

– mondta Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter.

A vállalkozások azonban hevesen bírálták azt az adótörvény-tervezetet, amelyet júliusban nyújtottak be az ukrán parlamentnek. Az Ukrán Kereskedelmi Kamara hétfői közleménye szerint az új adók bevezetése nagymértékben terheli a vállalkozásokat.

Az orosz agresszió, az infrastruktúra tönkretétele, a piacok leépítése és a munkaerő kiáramlása miatt az ukrán üzletre nehezedő további fiskális nyomás ellehetetleníti a gazdasági stabilitást

 – tette hozzá a közlemény.

Külföldről is nagy a nyomás Zelenszkijékre, hogy ne emeljék meg az adókat. Az Egyesült Államok arra szólította fel az ukrán kormányt, hogy jobban fókuszáljon a szürkegazdaság elleni küzdelemre. Ezt Penny Pritzker, az Egyesült Államok Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős különleges képviselője jelentette ki hétfőn Kijevben.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara sürgette a kijevi vezetést, ne a törvénytisztelő vállalkozásokat sanyargassa. Mint fogalmaznak, hisznek abban, hogy a további adóbevételek forrása az adócsalás elleni küzdelem és az egyenlő szabályok mindenki számára történő biztosítása lehet, nem pedig a törvényes adófizetők adójának emelése, akik már amúgy is a legnagyobb terhet viselik.

Zelenszkij a háborút finanszírozná a többletbevételből

Az ukrán kormány szerint jelentős összeggel kell növelni a bevételeiket. A tervezett pénz háromnegyede új hitelfelvételből, a többi pedig magasabb adókból származna. A tervek szerint a pluszpénz 60 százalékát katonai fizetésekre, a fennmaradó 40 százalékot pedig fegyverekre költenék.

Marcsenko pénzügyminiszter szerint szeptemberig meg kell hozni a döntést az adóemelésről.

A források biztosítása feltétlenül szükséges. Az állam védelmi képessége múlik rajta

 – mondta Marcsenko.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (balra) egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.