A spanyol kongresszus elismerte Venezuela elnökeként Edmundo Gonzálezt

A Néppárt (PP) kezdeményezése úgy kapott zöld jelzést az alsóházban, hogy a Pedro Sánchez vezette szocialisták nemmel szavaztak rá a szerdai ülésen.

2024. 09. 12. 14:36
(FILES) (FILES) The Venezuelan opposition presidential candidate for the Plataforma Unitaria Democratica party, Edmundo Gonzalez Urrutia (C), greets supporters upon his arrival at the campaign act in Barlovento Town in Miranda State, Venezuela, on June 26, 2024. Edmundo Gonzalez Urrutia, who contested incumbent Venezuelan President July 28 reelection, fled for exile in Spain on September 9, and vowed to "continue the fight" for freedom and democracy. Gonzalez Urrutia arrived in Madrid after weeks in hiding in the crisis-torn South American country. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Edmundo González Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a spanyol kongresszus Edmundo González venezuelai elnökként való elismerését. A Néppárt (PP) kezdeményezésére megtartott voksolás 177 igen, 164 nem szavazat, valamint egy tartózkodás mellett zárult. A Pedro Sánchez vezette szocialisták (PSOE) és szélsőbaloldali szövetségeseik ellene voksoltak. 

A kongresszus által elfogadott szöveg kiemeli, hogy ez az elismerés egyebek mellett azon alapul, hogy a venezuelai választási hatóságok továbbra is megtagadják az eredmények közzétételét, miközben az ellenzék által elérhetővé tett, ellenőrizhető jegyzőkönyveken egyértelműen látható González győzelme. 

Az alsóház nemcsak az ő legitim elnökként való elismerését követeli, hanem egyúttal felszólítja a baloldali kormánykoalíciót, hogy az európai intézményekben és nemzetközi fórumokon tegyen lépéseket annak érdekében, hogy  2025. január 10-én Edmundo González hivatalba léphessen venezuelai elnökként.

Azt is követelik, hogy Nicolas Maduro rezsimjét haladéktalanul szólítsák fel a békés tüntetések elleni elnyomás megszüntetésére, valamint minden politikai fogoly szabadon bocsátására. A kongresszus emellett sürgeti a demokrácia védelméért harcoló venezuelai ellenzéki vezetők, köztük María Corina Machado személyes biztonságának garantálását is. Valamint azt is elvárják Pedro Sánchez kormányától, hogy intézkedéseket tegyen azért, hogy a venezuelaiak szavazatát tiszteletben tartsák, és elinduljon egy átmeneti folyamat egy jogokon és szabadságokon alapuló rendszer felé, a július 28-i eredmények elismerésére alapozva.

A Néppárt elnöke, Alberto Nunez Feijóo örömmel fogadta kezdeményezésük sikerét. 

A kongresszus ezzel elismeri a venezuelai nép akaratát és azt is, hogy Spanyolország neve a demokrácia mellett áll. Még a szocialista párt ellenszavazata sem homályosítja el ezt a nagy lépést. A venezuelai demokratáknak üzenem: ne féljenek. A végsőkig harcolunk 

– fogalmazott a pártvezető az X-en. 

Pedro Sánchez kormányfő nem volt jelen a szerdai szavazáson, mert még Kínában tartózkodott többnapos diplomáciai-gazdasági útján. Pártja azt mondta, hogy azért nem fogadták el a néppárti kezdeményezést, mert az Európai Unió elképzeléseihez igazodva meg kívánják várni az összes venezuelai választási jegyzőkönyv közzétételét és csak ezután foglalnak állást a kérdésben. 

Borítókép: Edmundo González (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.