Elégedetlenségük alapján szavaztak a németek

Az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval (CDU). A németországi tartományi választásokat az országos témák dominálták, ezzel együtt a szászországi és türingiai választók vélhetően elégedetlenségük alapján szavaztak – hívták fel a figyelmet a szakértők.

2024. 09. 01. 20:11
AfD election campaign ends with Höcke and Weidel
AfD-s zászlók egy kampányrendezvényen Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Kelet-Németországban mutatkozott meg leginkább és legdrasztikusabban az emberek politikai elégedetlensége a szövetségi kormánykoalíció jelenlegi irányvonalával szemben. 

A ZDF és az ARD köztelevíziók által készített felmérések szerint Türingiában a jobboldali AfD 30,5-33,5 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Szászországban 30-31,5 százalékot. Amennyiben a végleges eredmények igazolják az exit pollokat, ez lesz az első alkalom, hogy az AfD tartományi választást nyer. A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD) lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett.

A két keletnémet tartományban, Szászországban és Türingiában a választók arról döntöttek, hogy továbbra is a régi rendszerpártok kezében hagyják-e a tartományok vezetését, vagy bizalmat szavaznak más, rendszerkritikus pártoknak, jobbról az AfD-nek, balról Sahra Wagenknecht mozgalmának, a Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) pártnak. Az AfD és az új baloldali mozgalom, a BSW pedig összesen a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg a két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában, ahol az európai parlamenti választások után tovább folytatódott a német választási év az említett tartományi parlamenti választásokkal. Szászországban fej fej mellett áll a CDU és az AfD, a BSW mindkét tartományban a harmadik lett. Mindkét említett párt ellenzi az Ukrajnának nyújtott fegyveres segélyt, és Németország menekültpolitikájának teljes megfordítását követeli. Szeptember 22-én Brandenburgban járulnak majd urnákhoz a választópolgárok.

Türingiában a kormánykritikus erők 48 százalékot szereztek összességében, a parlamentben 50 százalékos mandátummal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a keletnémetek manifesztálták az elégedetlenségüket a szövetségi politikában 

– mondta lapunknak Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója. Mint kifejtette, a szövetségi kormány pártjai 11-12 százalékot szereztek Türingiában, Szászországban pedig minimálisan többet, ami azt mutatja, hogy 

a keletnémet választópolgárok teljes mértékben bizalmatlanságot szavaztak a német szövetségi kormánynak, amely – a keletieknél legalábbis – megbukott. 

„Az AfD ugyanakkor egy nagyon komoly politikai szereplővé lépett elő, egyharmados kisebbségben van egyébként mindkét parlamentben, Drezdában és Erfurtban, ami azt jelenti, hogy nagyobb befolyása lesz az ottani politikára, mint eddig” – tette hozzá a szakértő.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője úgy véli, hogy a választások eredménye miatt nem bukik meg a szövetségi kormány. Mint lapunknak elmondta, Németországban a parlament feloszlatása szinte lehetetlen, és mivel egy év múlva lesz a szövetségi választás, „fél lábbal kibírják azt az egy évet”, hacsak nem történik valami palotaforradalomra okot adó esemény, de erre más két-háromszáz alkalom lett volna az elmúlt három évben is. 

Az én várakozásom az, hogy átmeneti jelleggel, kényszerből, csak a pozíciók megtartása miatt, de egyben marad a kormány, ami viszont a protest hangulatot – aminek most Türingiában és Szászországban tanúi lehettünk –, még növelheti is. Tehát 2025 szeptemberében nagyon komoly földrengés is lehet Németországban

– emelte ki. 

Borítókép: AfD-s zászlók egy kampányrendezvényen (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.