Kiderült, sosem tudjuk meg az igazat, hogy miért zuhant le első bevetésén Ukrajnában az F–16-os

Jelenleg a repülőgép-szerencsétlenség olyan változatán dolgozunk, amely elfogadható lesz a társadalom számára – mondja a szakértő.

2024. 09. 08. 15:47
Az Ukrajna által átvett első General Dynamics F-16 Fighting Falconok bemutatója az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen
Az Ukrajna által átvett első General Dynamics F-16 Fighting Falconok bemutatója az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első F–16-os vadászgép lezuhanásának valódi verziója nem kerül nyilvánosság elé – írta meg az Unian.ua portál Valerij Romanenko repülési szakértőre hivatkozva. „Ki kell deríteniük az okokat. Ezután ki kell dolgozniuk egy olyan változatot, amely elfogadható a társadalom számára. Jelenleg, a második szakaszban ez egy kicsit akadozik” – mondta Valerij Romanenko, repülési szakértő, az Állami Repülőmúzeum vezető kutatója az NV rádióban.

Úgy fogalmazott, a Szovjetunióban mindig három lehetőség volt a repülőgép-szerencsétlenségek tálalására. 

„Az első a valóságos, amikor tudtuk, mi történt és az okokat. A második a hivatalos – amikor az iparág azt mondta, hogy pilótahiba volt, a légierő pedig azt mondta, hogy a gép volt hibás. A harmadik pedig a társadalom számára kialakított változat” – mondta Romanenko.

Véleménye szerint az ukrán légierő „egy héten belül” tudta az F–16-os vadászgép lezuhanásának valódi okát. Ugyanakkor elmondta, hogy Ukrajnának jelenleg nincs légi közlekedési ipara, így a második lehetőség már nem áll rendelkezésre.

„A harmadik lehetőség: olyan opciót készítünk elő, amely megfelel a társadalomnak, és nem csak a miénknek” – tette hozzá Romanenko.

Augusztus 26-án Ukrajna elvesztette első amerikai F–16-os vadászgépét egy masszív orosz rakétatámadás során. Az előzetes adatok szerint, bár az incidens orosz támadás során történt, a vadászgépet nem ellenséges tűzzel lőtték le. A lezuhanást pilótahiba vagy mechanikai meghibásodás okozhatta. Ezt a kérdést tisztázni kell. A repülőgép pilótája meghalt – emlékeztet az Unian.ua portál.

Borítókép: Az Ukrajna által átvett első General Dynamics F–16 Fighting Falconok bemutatója az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.