Megtámadták a migránsok a spanyol határt Ceutánál + videó

Marokkóiak és szubszaharaiak százait szólították fel a közösségi oldalakon, hogy egy összehangolt akció keretében ostromolják meg a ceutai határt.

2024. 09. 15. 19:22
 Ceutánál a határfalon is átmásznak az illegális migránsok
Ceutánál a határfalon is átmásznak az illegális migránsok Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsok százai rohanták le a spanyol határt Ceutánál. A marokkói média pénteken figyelmeztette a hatóságokat, hogy egy bűnbanda a közösségi oldalakon buzdítja az embereket arra, hogy csoportosan próbáljanak meg átjutni Spanyolország területére. Vasárnap éjjel megtörtént az első támadás, több száz fő próbált meg átjutni Marokkóból Spanyolországba, óriási nyomást helyezve előbbi csendőrségére. 

Az ügynökök megelőző akciókat is végrehajtottak, például feloszlatták a határ menti hegyen bujkáló kisebb csoportokat, valamint közúti ellenőrzéseket és igazoltatásokat is végeztek. Ennek ellenére egy többségében fiatalokból álló, kétszáz fős csapat kövekkel felfegyverkezve el tudta érni a ceutai határkerítést, majd összecsapásokat robbantott ki a marokkói csendőrökkel. Castillejosban olyan súlyos zavargások alakultak ki, hogy még a helyiek is szolgálatba álltak és segítettek az ügynököknek feltartóztatni a többségében marokkói és szubszaharai férfiakat.

Vasárnap napközben is folytatódtak az illegális határátlépési kísérletek. Információk szerint körülbelül háromszáz-négyszáz migráns indult útnak délelőtt, hogy Ceután keresztül bejusson Európába. 

A spanyol hatóságok arról számoltak be, hogy az agresszív támadás ellenére eddig egyetlen migráns sem tudta átmászni a kerítést. Ettől függetlenül időszakosan lezárták a tarajali határátkelőt, hogy megakadályozzák az ottani belépési kísérleteket is. Egyelőre nem tudni, hogy az elővigyázatossági intézkedést meddig tartják fenn, ahogy azt sem, hogy a marokkói hatóságok meddig tudják még féken tartani a közösségi oldalakon verbuválódó, egyre népesebb csapatokat. 

Juan Jesús Vivas, Ceuta elnöke eközben az enklávé egyre jobban aggódó lakosságát igyekezett nyugalomra inteni.

A marokkóiak figyelemmel kísérik az események alakulását, az ország hatóságai együttműködnek a helyzet ellenőrzése érdekében, és állandó kapcsolatban állnak a spanyol kormány küldöttségével is, így nincs ok az aggodalomra

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy maximálisan megbízik a két ország biztonsági erőiben. 

Marokkó ezen a héten hatvan főt tartóztatott le, akik illegális bevándorlásra ösztönözték az afrikai állampolgárokat a közösségi oldalakon keresztül. Nem a szeptember 15-ei volt az első és utolsó támadás a térségben. Augusztusban több mint tízezren próbáltak úszva átjutni Ceutába, valamint a másik autonóm városba, Melillába, most pedig úgy tudni, hogy a migránscsoportok további szárazföldi határostromokat szerveznek. 

Borítókép: Ceutánál a határfalon is átmásznak az illegális migránsok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.