Osztrák kancellár: többet kell tenni azokért az EU-tagországokért, amelyek a legnagyobb terhet viselik

Az illegális bevándorlás elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata, és többet kell tenni azokért a tagországokért, amelyek ebben a legnagyobb terhet viselik – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel folytatott találkozóján.

Forrás: MTI2024. 09. 11. 21:32
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in Vienna
VIENNA, AUSTRIA - SEPTEMBER 11: Austrian Prime Minister Karl Nehammer and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not seen) hold a joint press conference following their meeting in Vienna, Austria on September 11, 2024. Askin Kiyagan / Anadolu (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Karl Nehammer osztrák kancellár Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország határa egyben az unió külső határa is, ezért az Ausztria számára is stratégiai fontosságú. Amikor Görögország ezt a külső határt védi, akkor egyben az osztrák határt is védelmezi – mondta Nehammer, írta meg az MTI.

Hozzátette, hogy továbbra is küzdeni fog Brüsszelben azért, hogy a külső határ védelmére fordított beruházásokat támogassák, mert „ez mindannyiunkat, a közös biztonságunkat szolgálja”.

Abban mindkét vezető egyetértett, hogy Görögország rengeteget tett az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében. Micotákisz kiemelte: nem lehet hagyni, hogy egyes országok a földrajzi helyzetükből adódóan nagyobb terhet viseljenek. Kifejtette, hogy Görögország számára hatalmas anyagi kiadással járt a befogadóközpontok kialakítása, és ebből adódóan több segítség, azon belül nagyobb pénzügyi támogatás járna neki.

Hozzátette azt is, hogy a görög hatóságok mindezt az emberélet tiszteletben tartása mellett teszik.

A görög parti őrség életeket ment, amikor emberek bajba kerülnek. Ugyanakkor nem szabad megengedni, hogy ezek a rettenetes embercsempészek határozzák meg, kik léphetnek Európa területére

– mondta a görög kormányfő.

Szeptemberig idén 32 700 illegális bevándorló érkezett Görögországba az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint. Az újonnan érkezők többsége nem akar görög területen letelepedni, hanem más európai országokba utazna tovább.

A közös sajtótájékoztatón kitértek az EU nyugat-balkáni bővítésére is, leszögezve, hogy ennek mindkét ország számára stratégiai jelentősége van, és ebben a folyamatban mind Ausztria, mind Görögország hídépítő szerepet tölt be. Nehammer hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánra teljes egészében európai befolyási övezetként kell tekinteni. Utalt arra, hogy a régióban más befolyási törekvések is jelen vannak, például Kína, Oroszország és az arab világ részéről. Micotákisz szerint a nyugat-balkáni országoknak biztosítani kell a tagság perspektíváját, de a felvétel érdekében nem szabad az EU-nak engedményeket tennie, például a jogállamiság terén.

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.