Zelenszkij bajban, az oroszok egyre inkább nyugat felé nyomulnak

Lépéskényszerbe került Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az orosz csapatok újabb települést foglaltak el, s nyugat felé vonulnak.

2024. 09. 09. 8:18
Aftermath of rocket strike in the Pokrovsk region of Ukraine
Pokrovszk város környékén az orosz erők rakétacsapásokat hajtanak végre (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fegyveres erői elfoglalták az ukrajnai Novohrodivka városát. Ezzel az orosz csapatok közelebb kerültek a stratégiailag fontos Pokrovszk településhez – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Olaf Scholz német kancellár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. február 14-én (Fotó: AFP)
Olaf Scholz német kancellár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. február 14-én (Fotó: AFP)

A katonai akcióra nem sokkal azután került sor, hogy Olaf Scholz német kancellár a két fél közötti béketárgyalások megújítására szólított fel. Erről korábban lapunk is beszámolt. 

Scholz a ZDF műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és mindketten megegyeztek egy új békekonferencia szükségességében, amelyre Oroszországot is meghívnák.

Az elfoglalt település a kelet-ukrajnai Donbász régióban található. A környéken intenzív harcok zajlanak. Kijev erői védekeznek az orosz hadsereg támadásai ellen. Novohrodivka egyébként kevesebb mint 20 kilométerre van keletre Pokrovszktól, egy katonailag fontos kisvárostól, amely a vasúti és közúti logisztika csomópontjának tekinthető.

Az oroszok tehát tovább nyomulnak nyugat felé, annak ellenére, hogy Ukrajna korábban támadást indított az orosz Kurszk régió ellen. Noha Moszkvának egyelőre nem sikerült kiszorítania Ukrajnát Kurszkból, a Donbász régió frontvonalán eredményeket ért el. Az orosz erők ugyanakkor meghiúsították az ukránok két áttörési kísérletét is a kurszki régióban.

Eközben, mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, egy orosz drón megsértette a román légteret az Ukrajna elleni éjszakai támadások során – jelentette vasárnap a NATO-tag. Az incidens akkor történt, amikor Moszkva „polgári célpontok és kikötői infrastruktúra” elleni támadást hajtott végre Ukrajnában a Duna túloldalán – közölte a román Nemzetvédelmi Minisztérium.

Románia F–16-os repülőgépeket vetett be légterének megfigyelésére, a NATO-szövetségeseket pedig folyamatosan tájékoztatták – közölte a minisztérium. 

Borítókép: Pokrovszk város környékén az orosz erők rakétacsapásokat hajtanak végre (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.